Digia køber Qt fra Nokia
Som nævnt før har Nokia været interesseret i at sælge Qt et stykke tid og som mange forventede blev køberen Digia.
http://www.digia.com/en/Home/Company/News/Digia-to-acquire-Qt-from-Noki…
(og http://finance.yahoo.com/news/digia-acquire-qt-nokia-061200542.html)
http://www.digia.com/en/Home/Company/News/Digia-to-acquire-Qt-from-Noki…
(og http://finance.yahoo.com/news/digia-acquire-qt-nokia-061200542.html)
Kommentarer17
Det har vist skapt en vis
Men det skal blive spændene at se hvor det bringer Qt hend.
thorbjørntux du er jo ret angageret i Qt, så det kunen være spændene at hører din subjektive holding til det, tror du det er godt, eller havde du høbet på noget andet?
Jeg skal nok komme med nogle
Super.
God arbejdlyst. Er
God arbejdlyst. Er også på arbejde, Så læser og skriver mest her, mens jeg lige venter på en compiler :D
Jeg er i hvert fald
Modsat Nokia vil de til gengæld have en interesse i den kommercielle side af Qt, så man kan måske forvente (frygte?) at der kommer flere proprietary-only add-on-moduler og den slags hurlumhej.
Alt i alt tror jeg det bliver rigtigt fint. Måske endnu bedre end under Nokia, særligt fra et desktop-perspektiv.
Er der nogen meldinger om,
Er der nogen meldinger om,
#5
(Er det egentligt muligt med de på gældende åbne licenser?) Under alle omstændigheder har jeg ikke fantasi til at forestille mig at Digia bliver snøret på den måde og mig bekendt er alt nu Qt-relateret solgt.
Slutteligt kan jeg fortælle at der for 2-3 måneder siden var problemer hos Qt development. Udviklerne fra Nokia var blevet bedt (asked - ikke told) om ikke at putte kode ind i Qt. Dette varede omkring 1-2 dage før der igen for alvor kom rettelser. Dog med den forskel at alle(!) ændringer først skulle forbi (og godkendes) af Nokias juridiske afdelling. En Nokia ansat fortalte mig at det handlede om at Nokia ville sikre at de ikke fik puttet "værdifuld" IP (patenteret teknologi) ind i Qt.
thorbjørntux du er jo
Jeg takker for de pæne ord og interessen. Her er et ikke klart svar :)
Digia - godt eller skidt for Qt?
Først og fremmest er det noget tiden vil vise :), men umiddelbart tager jeg det som en relativt god nyhed. Men for at lave en kort historie lang:
Ulemper:
* Der står ikke længere et rigtigt stort firma bag Qt
Digia har 1000-1500 medarbejdere men de er størrelsesmæssigt ikke blandt de store. Samtidig kan det være blevet sværere (end før) at få Qt ind i virksomheder, når der ikke længere er et større navn bag. Direktører kender ikke til teknisk kvalitet, men fokuserer derimod ofte på om de kender firmaet bag softwaren - og her er det en fordel at hedde ting som MS, Google, Oracle, IBM osv.
* Der er ikke kommet flere lønnede Qt-udviklere (men færre)
Så vidt vides kommer de aktuelle Qt udviklere over i Digia dvs. mellem 100-150 stykker, men ikke de fyrede folk i primært Brisbane (~60 vil jeg gætte på). Nu er det sat under dårlig nyhed, men faktisk er ca. 125 bevarede (+de udviklere som Digia have i forvejen) ganske imponerende. Punktet kunne også have heddet "ikke mange færre Qt-udviklere" under fordele. Tilgengæld kan man frygte at Digia ikke kan opretholde denne store mængde af udviklere og de måske med tiden må reducere den.
På ovenstående to områder ville det være et drømme-scenarie hvis en stor spiller som Google købte Qt og lavede et partnerskab med Digia og investerede voldsomt i Qt. (Men på den anden side var/er det ikke en realistisk drøm af flere årsager)
* Som cb400f nævner er flere mulige kommercielle add-ons (som deres kommercial charts) en risiko.
------------------------------------------------------------------------------------------
Fordele:
* Digia ejer nu alle Qt rettighederne
KDAB gør et fantastisk arbejde for Qt, men det ville nok se underligt ud hvis de havde nogle rettigheder til at holde Digia (som delvist er en konkurrent) ude af bestemte markeder eller de skulle blive enige om nogle ting. Det er lettest kun at have en ejer og det vil heller ikke være smart hvis Qt på et tidspunkt skulle sælges igen. Samtidig blev der heller ikke brug for KDE Free Qt Foundation. Et indgreb fra KDE Free Qt Foundation kunne have resulteret i at investorer i fremtiden til at tøve med at købe Qt-rettigheder.
* Code Less. Create More. DEPLOY EVERYWHERE.
Nu kan hele sloganet bruges igen med god samvittighed. Digia vil have Qt ud overalt. Det er ikke ondskab men sund fornuft (for dem). Tilgengæld var 'Deploy Everywhere' et stykke efter Nokia overtog ensbetydende med Nokias skulle have Qt til at køre på Nokias mobiler, og at andet ikke betød så meget for dm. Altså lige til Elop-katastrofen, hvor Qt så ikke måtte køre på WP. Faktisk har mange firmaer interesser, der er mere snævre end Digias (havde Intel købt Qt, så kunne det have gjort fremtiden for Qt på ARM CPU'er - og Samsung ville f.eks. næppe have interesse i at understøtte andet end Android) Digia fokuserer derimod nu på at få Qt til at køre på både Android og iOS. (Det var en alment kendt hemmelighed at aftalen med Nokia før forbød dem at supportere Android og iOS). Hvis Nokia ikke knækker nakken helt og fortsætter med WP tror jeg også der kommer WP8 support ...
* Mere fokus på desktoppen.
QtWidgets har nok ikke helt fået den kærlighed fra Nokia som man kunne håbe. Det er muligt at det kommer til at ske igen. KDE bruger jo primært Widgets - og selvom QtWidgets også har gavn af QtCore ændringer, så har der været lidt for meget stilstand.
* Mere acceptabel ejer (=> flere uafhængige kode-donationer?)
Open Governance fungerer egentlig fint for Qt - men måske var Qt lidt hæmmet af at man støttede en MS-partner og at Nokia i høj grad sagsøger alt og alle med SWP. Nogle vil nok have lettere ved at donere kode til Digia fremfor Nokia. Både virksomheder (Google og andre Nokia-konkurrenter kan måske komme med større eller mindre donationer, hvad der var helt udelukket før) og open source tilhængere vil have lettere ved at give Digia kode.
Så alt i alt håber jeg at Digia vil få succes med deres licensforretning, at Qt vil se bedre dage under Digia end Nokia.
Samsung ville f.eks.
Bada!
#8
Korrekt :)
(Men de vil
Korrekt :)
(Men de vil næppe have større interesse i desktoppen og en række andre platforme) - og jeg ved nu heller ikke hvad de vil med Bada så længe deres Galaxy sælger så godt ...
#7Jeg mener også der kan
Jeg mener også der kan være markante fordele ved at der ikke er en mega-corporation bag.
Digia vil være afhængig af bidrag fra communitiet (både frivillige og andre virksomheder), de kan ikke tillade sig at pisse på folk og gå enegang.
Det kan godt være at kendte navne sælger bedre i nogle tilfælde, men et navn som Nokia har med garanti også skræmt nogle væk - primært Nokias konkurrenter selvfølgelig. Man kan sagtens forestille sig at RIM, Jolla Mobile og WebOS (andre?) nu vil satse endnu mere på Qt.
#8: Bada!
Man kan da drømme lidt om at Samsung og Intel adopterer Qt til Tizen - nu hvor Qt er mere neutralt. Hvis de fra starten har fravalgt Qt af politiske årsager (de kan vel umuligt have gjort det af tekniske årsager? ;-), har situationen jo ændret sig nu.
Umiddelbart syntes jeg helt
En ting jeg syntes er lækkert er hvis der kommer lidt mere fokus på Desktop delen igen, umiddelbart (og meget naturligt) har Nokia fokuseret meget på deres mobile platform og herunder QML (som vidst skulle have fået en god overhaling her i Qt5). Naturligvis kan QML bruges til at lave desktop-programmer (og er et fantastisk værktøj/redskab/design) men syntes det bæger meget præg af at være henvendt til trykfølsomme overflader. :-)
Nogen der ved om RIM eller andre virksomheder der benytter sig af Qt har udtalt sig om opkøbet?
KDAB har i hvert
http://www.kdab.com/digia-acquires-part-of-nokias-qt-business/
Fandt også lige et tweet fra Jolla Mobile:
https://twitter.com/JollaMobile/status/233477233929515008
Så vidt jeg kan forstå er
Er det egentligt muligt med
Det er GLP 3.0 (og LGPL v
Digia har sendt et "brev"
En fordel jeg glemte var
* Qt kommercial support kan blive bedre og der er større sandsynlighed for at bugs bliver løst.
Førhen sad de bedste udviklere i Nokia mens betalt support var hos Digia. Når man kom med en fejl (hvor der ikke fandtes work-arounds) så var det ikke altid at Digia havde kompetencen til at løse den - og Nokias fokus på Qt til mobiler gjorde at de ikke prioriterede at løse Digias+brugernes problem. (Alternativt skulle man betale KDAB for fejlrettelsen ...)