• Opret dig
  • Glemt adgangskode

User account menu

  • Artikler
  • Forside
  • Forum
  • Nyheder
  • Log ind
Hjem
LinuxIN.dk

Snak med

Opret dig!

Af jan.k | 13.08.2012 11:31

GNOME OS

Hjælp generelt
Hej
Her en plan for GNOME OS
Allan Day runs an interesting blog called "As far as I know" about GNOME development and design. In a recent posting Mr Day talks about plans in the GNOME camp to address design, development and infrastructure problems. These plans fall under the title "GNOME OS". Mr Day takes pains to clarify what GNOME OS is and what it is not: "The idea of GNOME OS has been around for a couple of years, and there has been a fair amount of confusion about what it means. Some people seem to have assumed that GNOME OS is an effort to replace distributions, so let me be clear: that is not the case. While the creation of a standalone GNOME OS install does feature as a part of our plans, this is primarily intended as a platform for testing and development." The post is a well structured read and gives insight into some of the problems the GNOME team faces and how they hope to address various challenges, including having GNOME 3 run on both traditional desktops and on touch screen devices.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

Kommentarer14

# 1

12 år 10 måneder siden

Permalink

Indsendt af bill gates den 13. august 2012 kl. 11:44

Permalink

Og for dem der vil følge

Og for dem der vil følge udviklingen er der en mail liste.
https://mail.gnome.org/archives/gnome-os-list/

Go havenisse go.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 2

12 år 10 måneder siden

Permalink

Indsendt af phomes den 13. august 2012 kl. 12:11

Permalink

Det er specielt fra gnome os

Det er specielt fra gnome os bof'en at de spændende ting kommer. Jeg ville have (og gør da måske alligevel) skrevet noget mere detaljeret om det, men det jeg ser mest frem til er helt klart den nye sikkerhedsmodel. Det bliver sandboxing på flere niveauer og vi nærmer os et punkt hvor man næsten tør installere software fra andet end de officielle repos. Der bliver både tale om seccomp til at whiteliste hvilke system kald et program må lave og indkapsling, så et program kun kan til sine egne filer fra et per-app squashfs + bind mounts til delte data. Derudover har vi allerede her på linuxin vendt emnet om app-bundles hvor dependencies til et vist niveau bliver inkluderet i programmets bundle. Det gør det nemt og sikkert at installere nye programmer - både revisioner der er ældre og nyere end hvad man ellers ville finde i et repo.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 3

12 år 10 måneder siden

Permalink

Indsendt af Anonym8 den 14. august 2012 kl. 10:49

Permalink

#Phomes, Jeg forstår ikke

#Phomes, jeg forstår ikke helt jeres entusiasme for GNOME OS, når der jo "kun" er tale om en "GNOME-sandbox". Der er jo ikke tale om et GNOME-styresystem, der skal erstatte GNOME-skrivebordsmiljø.

Med andre ord er GNOME OS ikke til brug for den almindelige linux-bruger, jf. citatet i #0 fra Allan Day:
Some people seem to have assumed that GNOME OS is an effort to replace distributions, so let me be clear: that is not the case. While the creation of a standalone GNOME OS install does feature as a part of our plans, this is primarily intended as a platform for testing and development."

http://afaikblog.wordpress.com/2012/08/07/gnome-os/

Så for den menige Linux-bruger har GNOME OS vel kun indirekte betydning...

Og herudover er der jo nogle, som ser faresignaler i denne "Gnome-sandbox-model":
GNOME opts for pristine GNOME OS dev environment




  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 4

12 år 10 måneder siden

Permalink

Indsendt af phomes den 14. august 2012 kl. 23:56

Permalink

Der er tale om at finde en

Der er tale om at finde en måde, hvorpå vi kan upstreame de ting som vores miljø (dvs. distros) konstant duplikerer og nedarver i led på led.

F.eks. vil app-bundles og per-app squashfs's totalt fjerne behovet for at lave packaging i hver distro - med mindre distroen ellers vil inkludere patches selvfølgeligt. Seccomp og lign. vil gøre det muligt at upstreame de regler, som ellers findes som distrospecifikke patches til andre sikkerhedssystemer - selinux, apparmor et al.

GnomeOS vil ikke gå ind og erstatte de eksisterende distros, på den måde at der ikke vil blive lavet den infrastruktur (distribution, bugtracking, help tracking etc.) som f.eks. kan klares på launchpad. GnomeOS vil dog blive en brugbar distro for dem der har lyst til køre det nyeste. Endnu mere specifikt, så vil GnomeOS sigte efter at blive en mere inkluderende upstream for distroerne.

Artiklen du linker til er direkte latterlig. En journalist skal virkelig lave sit hjemmearbejde bedre, hvis han tror at dette er definitionen på sandboxing:
primarily it will be a stable sandbox environment in which application developers can play, building and testing their apps so they can be released on other Linux distributions running GNOME
Det er jo helt til grin. Sandboxing betyder, at de programmer/apps bliver afviklet i et miljø hvor de ikke kan tilgå det øvrige system - altså en sikkerhedsmekanisme i tilfælde af at et program bliver "hacket".

Resten af artiklen er ligeså uinformeret crap, hvor han på ligevis prøver at udlede hvad der skulle stå mellem linierne. Det er utroligt at nogen kan få penge for at lave så dårligt et stykke arbejde. Man kan da kun håbe at det var feriepraktikanten.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 5

12 år 10 måneder siden

Permalink

Indsendt af Anonym8 den 15. august 2012 kl. 00:57

Permalink

#4 Nu er det jo Allan Day,

#4 Nu bruger Allan Day jo selv udtrykket sandbox to gange i den artikel, der citerers i #0, og han kan vel ikke just kaldes en praktikant :-) Men fair nok - jeg takker for svaret, som (hvis jeg forstår dig ret) stort set bekræfter, at du er enig i, at GNOME OS ikke er for den menige linux-bruger...
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 6

12 år 10 måneder siden

Permalink

Indsendt af phomes den 15. august 2012 kl. 01:11

Permalink

Han skriver begge gange

Han skriver begge gange "sandboxed applications". F.eks.: The benefits for distributions: sandboxed applications that will be compatible for years instead of months, less packaging work, and maybe, just maybe, lots more apps.
Sandboxing er et helt almindeligt udtryk for at køre programmer i et aflukket/sikret miljø. Her er et link til wikipedia, hvis du ikke selv har googlet det:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sandbox_%28computer_security%29

Men fair nok - jeg takker for svaret, som stort set bekræfter, at du er enig i, at GNOME OS ikke er for den menige linux-bruger...
Nope - det er ikke det jeg skriver. Jeg håber inderligt på, at den menige bruger vil finde ud af, at den "ægte" vare er bedre end en bastardiseret version i en distro. Lidt ala hvordan en "ren" install af windows er bedre end en "added-value" oem install - eller en android telefon med cyanogenmod er bedre end en med ekstra crap samsung, osv.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 7

12 år 10 måneder siden

Permalink

Indsendt af Anonym8 den 15. august 2012 kl. 01:14

Permalink

Så du er uenig med Allan

Så du er uenig med Allan Day når han siger: "While the creation of a standalone GNOME OS install does feature as a part of our plans, this is primarily intended as a platform for testing and development."?

At du ikke vil kalde det for en sandbox er efter min mening lidt ordkløverisk - men det skal ikke skille os ad...



  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 8

12 år 10 måneder siden

Permalink

Indsendt af phomes den 15. august 2012 kl. 01:14

Permalink

... og det er naturligvis

... og det er naturligvis journalisten ved itworld (link i #3) som jeg henviser til som feriepraktikant - hvis nogen da er i tvivl.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 9

12 år 10 måneder siden

Permalink

Indsendt af phomes den 15. august 2012 kl. 01:27

Permalink

Gnome er ikke ude på at

Gnome er ikke ude på at ødelægge de eksisterende distros. Det der arbejdes på er, at skabe et komplet OS, som de lag-på-lag distroer vi har i dag kan bruge som direkte upstream. Generelt set vil gnome altså tilbyde distroerne meget mere, ved at centralisere det arbejde som ellers duplikeres i de individuelle siloer.

Samtidigt vil gnomeOS stå som en brugbar og ikke-moddet install af gnome i den konfiguration det var ment til. Der vil naturligvis være "mods" som cinnamon og det vil blive meget nemmere for dem at aflede direkte fra gnomeos, end at binde sig til valgene fra en anden mellemstream-distro ala mint->ubuntu->debian->gnome i dag (for gnome modulerene)

Den almindelige bruger vil altså kunne køre sin favorit distro som i dag - og få support osv derfra. Samtidigt vil den almindelige bruger kunne prøve/bruge en standard gnomeos frem for en afledning.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 10

12 år 10 måneder siden

Permalink

Indsendt af Anonym8 den 15. august 2012 kl. 01:34

Permalink

Du svarer ikke på mit

Du svarer ikke på mit spørgsmål i #7, men det er tilsyneladende, fordi du misforstår mit ærinde. Jeg mener IKKE, at GNOME er ude på at ødelægge de eksisterende distros. Jeg ønsker blot at præcisere, at GNOME OS ikke er tænkt som et styresystem til brug for almindelige linux-brugere. Og på meget elegant vis, synes jeg, at du undlader at svare direkte på dette. Jeg tror derfor ikke, vi kommer det nærmere, og jeg skal ikke trætte dig med flere indlæg om den sag :-)
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 11

12 år 10 måneder siden

Permalink

Indsendt af phomes den 15. august 2012 kl. 01:49

Permalink

GnomeOS er tiltænkt til at

GnomeOS er tiltænkt til at blive basis for distrone. Jo mindre moddet jo bedre. Gnome selv har ikke infrastrukturen til at blive en distro på størrelse med ubuntu - og heller ikke interessen i det. Igennem sin status som os-opstream vil det blive brugt - og forhåbentlig vil den menige bruger også få øjnene op for "den ægte vare". GnomeOS _er_ derfor tænkt som et styresystem for den almindelige bruger - gnome vil bare ikke distribuere den selv.

Jeg er ikke ude på at snyde mig udenom spørgsmålet, det er bare ikke så sort/hvidt.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 12

12 år 10 måneder siden

Permalink

Indsendt af Anonym8 den 15. august 2012 kl. 09:07

Permalink

GnomeOS _er_ derfor tænkt

GnomeOS _er_ derfor tænkt som et styresystem for den almindelige bruger

Dermed modsiger du fuldstændig citatet fra Allan Day, som jo klart og tydeligt siger, at GNOME OS er tænkt som en platform for test og udvikling.

Jeg forstår derfor ikke, at du så skråsikkert kan hævde det modsatte. For det er jo ikke rigtigt, at det ikke er sort/hvidt. Allan Day svarer jo helt klart på spørgsmålet.

Jeg ville derfor meget gerne have et link, der bekræfter din påstand om, at GNOME er tiltænkt den almindelige bruger, for jeg har gennem længere tid været meget forvirret over formålet med GNOME OS, og jeg har intet sted fundet information, der støtter din udlægning - tværtimod.

Men noget siger mig, at vi ikke bliver enige om den sag. For jeg er af den klare opfattelse, at du fejltolker formålet med GNOME OS, og at det er Allan Days fortolkning, der er den rigtige.

Personligt vil jeg dog på alle måder hilse et GNOME OS velkommen, og jeg håber, at jeg snart kan vende tilbage til GNOME, som jeg modvilligt udskiftede med KDE efter GNOME 3.

Så jeg håber, at Allan Day har uret, og at du har ret - og så skal jeg ikke kværulere mere om den sag... :)
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 13

12 år 10 måneder siden

Permalink

Indsendt af phomes den 15. august 2012 kl. 11:51

Permalink

Formålet er, som sagt, at

Formålet er, som sagt, at upstreame det dobbeltarbejde der sker i dag i hver eneste distro. Vi skal have revet de siloer ned som er opstået og se at få samlet tingene upstream.

GnomeOS bliver en komplet platform, men ikke et produkt. Dvs. den er klar til brug og vil repræsentere den brugeroplevelse som gnomes udviklere har tiltænkt. Systemet vil være fuldstændigt brugbart også for en almindelig bruger, men gnome vil ikke selv udgive det som produkt. Det kræver en masse arbejde med vedligehold, lts releases osv. Opgaven med at gøre gnomeos til et produkt falder på distrobutionerne. En distro der vælger at shippe med en "vanilla" gnomeos er bestemt en mulighed. Derfor skriver jeg at gnomeos er tænkt som et os til den almindelige bruger - også selvom gnome ikke selv vil shippe et produkt direkte til brugeren.

Jeg skal gerne give dig en kilde til det hele, så snart videoen fra BoF'en bliver tilgængelig på nettet.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 14

12 år 10 måneder siden

Permalink

Indsendt af Anonym8 den 16. august 2012 kl. 11:24

Permalink

Jeg havde håbet, at du

Jeg havde håbet, at du allerede nu havde links, men jeg venter spændt på videoen :-) Tak for svarene...
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

Svar søges

llumos Unix-operativsystem, 0
Den er go 0
14. februar = I Love Free Software Day 0
Lokal fil-deling - for de dovne. 0
Linux fra begynder til professionel af O'Reilly 0

Seneste aktivitet

"Intet realistisk alternativ" - mig i r*ven 17
Open source events i danmark? 3
Virtuel maskine? 4
Gode anmeldelser Zorin OS 17.3 8
Open Source-eksperimentet 5
En snak om Linux-kompatibel software 7
Nulstilling af adgangskode 6
PCLinuxOS 27
Ingen Mint 5
Linux App Store Flathub når 3 milliarder downloads 2
Digitaliseringsministeriet sætter gang i pilotprojekt om digital suverænitet 3
Mest sikker webbrowser 5
Firefox 2
Privatbeskeder 7
Backup/synkronisering? 3
BigLinux 5
Chatgpt satire 1
Læsning af databasefil i Firefox 2
Vanilla OS 15
Pepsi Challenge 4

© 2025 Linuxin og de respektive skribenter

Oprettet og drevet af nørder siden 2004 !