WIP/FedoraGuide
Dette er et arbejdsdokument. Formålet er at hjælpe nye Fedorabrugere, skriv gerne forslag til kapitler eller kapitler. Omfanget af guiden dækker standard desktop og ikke alt for vilde ting.
Introduktion til Fedora
Lidt historie
Stærke sider
Svage sider
Hent Fedora
Officielt image
Nyeste Live-image
Installation af Fedora software
LibreOffice
VLC?
tredjepartssoftware
Java: vælg kun een metode, skal virke med NemID.
Flash
Chrome
Media-stuff
Dropbox (nautilus integration?)
Skype
Terminal Looop skriver lidt her :)
su vs sudo -vælg een.
konfiguration
yum
Tweaks
GNOME extensions: tiling
Tweak tool
Themes
Online accounts
Google
Facebook
MSN
Media
DR playlister
DR radio
SElinux
Sikkerhed
Afhjælpe problemer
Introduktion til Fedora
Lidt historie
Stærke sider
Svage sider
Hent Fedora
Officielt image
Nyeste Live-image
Installation af Fedora software
LibreOffice
VLC?
tredjepartssoftware
Java: vælg kun een metode, skal virke med NemID.
Flash
Chrome
Media-stuff
Dropbox (nautilus integration?)
Skype
Terminal Looop skriver lidt her :)
su vs sudo -vælg een.
konfiguration
yum
Tweaks
GNOME extensions: tiling
Tweak tool
Themes
Online accounts
MSN
Media
DR playlister
DR radio
SElinux
Sikkerhed
Afhjælpe problemer
Kommentarer33
- OpenBox eller XFCE med
- Indstalation af LaTeX - ved at studerende på Naturvidenskabelige uddannelser er super glade for det.
- GnuPlot super fed lille graf program til matematik fra 7. klasse til uni niveau
- Pakke håndtering (YUM) o
-- Officelle repos
-- Uofficelle repos
-- GUI VS Terminal
- En kort intro til Terminal, syntes personligt at det er vigtigt, med bare lidt kendskab til Terminalen.
- Java på officelle JRE og JDK, plus OpenJDK
- Ting man ikke skal gøre
-- Afbryde computer under updates
--- Speicelt under kernal updates
EDIT:
Jeg kan godt skrive en kort intro til Terminal, men jeg er virkelig dårlig til at stave.
Jatak til terminal intro.
Forslag til dækning:
su (ikke sudo)
Yum
Navigering
konfiguration(mange bliver irriteret af sort på hvid, gul/grøn på sort er langt rarere.
powertop?
Andet?
#2
Jeg tror at YUM skal
Jeg tror at YUM skal lægges i et afsnit for sig selv :)
Godt initiativ.
Der er
Der er masser af installationsvejledninger derude på det store Indernet. For ikke bare at blive endnu en i rækken, synes jeg det skal være med fokus på danske forhold: NemID, DR osv. er vigtigt at få til at fungere.
Derudover må det godt være mere end yet-another-step-by-step guide. Eksempelvis skal "Sådan skifter du til Oracle Java" suppleres med et diskussionsafsnit "Hvorfor skal du skifte til Oracle Java".
Skype og måske Dropbox kan hældes oveni listen af gængse tredjeparts-programmer.
#1: - OpenBox eller XFCE med "svage" computer
Det er ikke en dårlig ide, men jeg synes alligevel at man skal fokusere på "den gængse" installation som vil tilfredsstille 9/10 brugere. Evt. nytilkomne, bliver bare skræmt over de uendelige muligheder - og dermed valg, hvis man skal tage stilling til alle mulige specialtilfælde.
#4 & #1
Man kunne lave
Man kunne lave OpenBox/Xfce-tingen til et appendix, så de ligger seperat fra den reelle guide.
tak for feedback
Det bliver kun standarddesktop, andre distroer dækker alternativerne bedre.
Links til DL bliver 64bit.
Der kan være et troubleshootafsnit nederst eller som link der dækker evt mangler som folk kan opleve ved standard desktoppen og 64bit, så kan de få links til løsninger de.
Vedr DR, så kunne dette
Så undgår man alle de plugins, der skal til på DR's webplayer. Den kunne måske stå som et eksempel på, hvordan VLC-player anvendes i stedet for den skal have sit eget afsnit
Totem virker ganske
Jeg er heller ikke sikker på VLC skal nævnes, det er bare et meget brugt program.
SELinux introduktion
God ide. Vil du skrive det?
ud over xfce og openbox
ud over xfce og openbox
Aint gonna happen... Der bliver fokus på at gøre tingene på en måde. Alternativet er endnu et helvede hvor der skal tages ti valg på et uoplyst grundlag, det er der ingen normale mennesker der gider stå model til. Tiling kan du lege med vha en extension, det kan være det skal nævnes under tweak afsnittet.
Tiling tilføjet som mulig
Hvad med noget om hvorledes
#14
Tredjeparts
Tredjeparts software
....
...
Media-stuff
...
Det er vel der?
Det tror jeg, at du har
Det tror jeg, at du har ret i! Så langt tænkte jeg slet ikke, da jeg skimmede hen over listen.
Alternativet er endnu
....
#12: Tiling kan du lege med vha en extension, det kan være det skal nævnes under tweak afsnittet.
It aint a game...
Helt op til dig at fravælge noget som ikke finde i osx eller win. Men drop det med "ingen normale mennesker der gider" Husk stor bag skærm, sjældent udenfor. Så tal pænt om andre mennesker, især hvis du beder om hjælp :-)
Men drop det med "ingen
Tilsyneladende misforstår du det, der bliver skrevet. Der er ingen, der siger at folk, der roder med Openbox (hvad end det er) er unormale. Der bliver bare sagt at den gængse normale nye bruger vil blive skræmt væk af en guide, der vil behandle alle mulige specialtilfælde.
Den store guide, der beskriver det hele findes allerede - den kaldes Internettet, og for de fleste er den skræmmende omfattende. Det, som der mangler er en guide på behageligt dansk og i en tilpas kort form, som ikke skræmmer folk væk.
Hvis du - eller andre - vil lave en Openbox guide, så er der jo frit spil. Men det må være et rimeligt valg at den ikke optræder som hverken kapitel 1, 2 eller 3 i en Fedora-begynderguide.
Der er ingen, der siger
True, da vi ikke taler om openbox :)
#18: Men det må være et rimeligt valg at den ikke optræder som hverken kapitel 1, 2 eller 3 i en Fedora-begynderguide.
Hvis det var indtrykket du fik at den skulle vaere blandt de kapitler, saa har jeg formuleret mig forkert. Jeg mener blot at hvis man ønsker at gå helt ned til openbox niveauet. Vil jeg mene at en kort indsigt i tilling WMs ville være oplagt. Dette er et kapitel der let kan springes over hvis man ikke finder dette interessant. Men at snyde en begynder for muligheden. Synes jeg er svag. Selv ville jeg ønske at jeg havde opdaget tilling way back. I stedet for stacking/floating WMs/DE. Imho er livet for kort til alt andet :D
#19: Dette er et
#19: Dette er et kapitel der let kan springes over hvis man ikke finder dette interessant
Jamen, for filen da(!) - essensen er jo netop at en nybegynder ikke har forudsætningen for at vurdere om det er interessant. Der er et kapitel med nogle ord han ikke aner hvad betyder. Risikoen for at han giver op halvvejs er større, når han skal stopfodres med alt muligt, som han ikke har forudsætninger for at tage stilling til.
#19: Men at snyde en begynder for muligheden. Synes jeg er svag
Jeg er lodret uenig.
Der er et kapitel med
Ud fra den argumentation burde i fjerne afsnittene om SElinux, alt om CLI, alt om extensions, packagemanager med videre, for de begræber kender folk heller ikke til. Dvs. i burde faktisk slet ikke skrive guiden, for selv Fedora er et ord, folk ikke aner hvad betyder.
I bestemmer selvfølgelig selv hvor bred guidens fokus skal være. Men hvis man gerne vil have det med, er det altså ikke så svært: Man putter afsnittet ind bagerst i bogen sammen med andre perifere ting, og så må folk selv tage stilling til det. Er man ekstra smart starte afsnittet med en kort introduktion til hvad tiling WMs er for en størrelse, og så kan folk springe afsnittet over allerede efter 10 linjer hvis det ikke har deres interessere.
Eller spørge
Det projekt her er en fremragende ide, og jeg vil se frem til det er på tryk.
KDE
Med mindre forfatteren
Nu var det for at undgå at mit forrige indlæg blev en længere roman at jeg formulerede som jeg gjorde - og ikke fordi, at der for alt i verden ikke må figurere et nyt ord i en brugerguide. Når du så insisterer på at ville misforstå mig, så kan jeg da godt forsøge at gøre det mere klart:
Som forfatter af en begynderguide, må man vurdere om hver enkelt information er tilpas vigtig for læseren til at belemre ham (M/K) med det. Det er ren cost-benefit.
#21: Ud fra den argumentation burde i fjerne afsnittene om SElinux, alt om CLI, alt om extensions, packagemanager
Nu er det jo ikke mig, der bestemmer, hvad der skal med, men her er min mening om dine eksempler:
SElinux - nok ikke relevant for den absolutte begynder, men for niveauet over. SELinux er et "nødvendigt onde", som sikkert har givet mange herinde grå hår indtil man fatter ideen.
CLI - tja, det er ikke særlig Fedora-specifikt, og skal i hvert fald først komme i slutningen af (min udgave af) begynderguiden. Specielt yum-kommandoerne er nyttige at kunne, men med en pakke-manager-GUI, så kan man langt hen af vejen klare sig uden.
Extensions - det er altså ikke raketvidenskab og det er en nem vej til at kunne imponere nogle brugere ("wow, nu kan jeg se datoen i toppen" :)). Det skal med fordi det netop vil appellere til brugeren, der er kommet godt igang og så alligevel vil tweake lidt.
Pakkemanager - selvfølgelig skal den med.
Tiling Window manager - nej tak. Det er skudt langt ved siden af at placere det i en begynderguide. Det her går ud på at få en Fedora-installation til at spille fra dag et. Derefter er brugeren klædt på til at komme igang med Linux, og samtidig kunne de gængse hverdagsting, som surf, netbank, mail, DR, linuxin osv.
#21: Men hvis man gerne vil have det med, er det altså ikke så svært: Man putter afsnittet ind bagerst i bogen sammen med andre perifere ting, og så må folk selv tage stilling til det.
Hvad appellerer bedst til begyndere:
1) En "Sådan kommer du igang med Fedora"-pamflet på 3 sider, hvorefter man er igang og aldrig savner sin Windows igen. På sidste side med en referenceliste til alverdens andre guides.
2) En "Sådan gør du alt med Fedora". En lille hyggebog på 870 tætskrevne A4-sider, som du kan læse og så sætte din ASUS Eee-PC op til at hoste hele NASAs intranet.
Forstå mig ret (trods overdrivelsesretorikken): jeg synes det er fint med alle mulige særønsker, men jeg synes man skal holde tingene adskilt. Skulle guiden nogensinde blive ført ud i livet, så håber jeg på noget, der kommer meget tæt på 1) - og så kan man, som antydet, slutte det hele af med den liste af alle mulige eksotiske ting, som man ellers kan gøre med sin Fedora.
Omformulering af spørgsmål
#21 & #22 +1
#24: Når du
#24: Når du så insisterer på at ville misforstå mig,
Hvordan kom du frem til dette?
#24: Tiling Window manager - nej tak. Det er skudt langt ved siden af at placere det i en begynderguide. Det her går ud på at få en Fedora-installation til at spille fra dag et. Derefter er brugeren klædt på til at komme igang med Linux, og samtidig kunne de gængse hverdagsting, som surf, netbank, mail, DR, linuxin osv.
Et stort fail hvis du tror at dette ikke er muligt fra day1 i en tilling wm. Men kan på ingen måde se vigtigheden i DR. Dette har aldrig været en del af min hver dag, eller andre jeg kender :)
For at vende tilbage til min pointe, så var den blot at hvis man gik ned på niveau på OpenBox, så burde man også tage en så stærk mulighed som tilling wm med. Hvis man kun holder sig til DE, så er det "naturligt" at udskiftning af disses wm ikke er med på begynder niveau.
#23 Vil bestemt mene at KDE også burde være med, da dette er en stor/større DE end Gnome3 (Mig bekendt)
Og hvis man gør som Paldepind så fornuftigt forslår at forfatteren giver kort introduktion til de forskellige valg, frem for at fravælge fordi man tror man ved bedst om begynderen. Der med kan begynderen vælge det der lyder fornuftigt som HAN/HUN gerne vil lærer og ikke det som forfatteren mener er normal/unormalt. Oftest baseret på manglende kompentance inden for området. Dont hate what you dont know...
Dette har aldrig været
OK. Jeg kender mange, der vil vende tilbage til Windows, hvis de ikke kunne afspille de tv-indslag, som de alligevel betaler for over licensen. I min optik, er det den jævnt teknikinteresserede Hr/fru Danmark, vi har i målgruppen. Det er ikke HTX-nørden, der har programmeret assembler siden børnehaven. Han skal nok komme igang uden en begynderguide. Og skulle han alligevel få brug for den, så er skaden jo ikke større end at han kan læse om TWM i en anden guide, når han er kommet igang med tingene.
#26: For at vende tilbage til min pointe, så var den blot at hvis man gik ned på niveau på OpenBox, så burde man også tage en så stærk mulighed som tilling wm med. Hvis man kun holder sig til DE, så er det "naturligt" at udskiftning af disses wm ikke er med på begynder niveau.
Fint. Og bare for at gøre det klart: Openbox hører heller ikke med i en begynderguide IMO.
#26: Og hvis man gør som Paldepind så fornuftigt forslår at forfatteren giver kort introduktion til de forskellige valg, frem for at fravælge fordi man tror man ved bedst om begynderen. Der med kan begynderen vælge det der lyder fornuftigt som HAN/HUN gerne vil lærer og ikke det som forfatteren mener er normal/unormalt. Oftest baseret på manglende kompentance inden for området. Dont hate what you dont know...
Det lyder alt sammen vældig fornuftig. Det er bare ikke min erfaring, at det holder i virkeligheden. Dem, der skal nurses med en begynderguide er jo netop dem, der ikke var kommet ordentligt igang uden.
Jeg håber, du forstår at jeg prøver at lege djævlens advokat. Jeg har ikke noget imod information til folket, jeg vil bare helst dosere informationen på en måde, så færrest muligt falder fra undervejs. Dem, der er videbegærlige kan jo passende fortsætte med den næste guide - mens "Maren fra Kæret" besøger dr.dk :)
Pointen var en mere distro
Hvis disse folk er kommet forbi problemet med valget af KDE eller GNOME, eller whatever - så er det i den grad fordi de har fået bekræftet at youtube, deres radio og diverse andre ting kører. og nå det er på plads kan det være der falder interesse for alle de muligheder og åbenhed linux byder på.
K.I.S.S it please -
Ps. Men hvem har egentligt tænkt sig og skrive noget? Bare et spørgsmål
Om DET er KDE eller
og videre ned til rene WMs...
Pointen var en mere
Ideen er jo glimrende, men du kan ikke nøjes med kun en. Du skal lave X antal, og hvert halve år skal der laves en ny. Når fejl rettes skal de opdateres, og hvem skal finansiere det?
Det vil selvfølgelig ændres, hvis Linux ikke var så vidt et begreb som det endnu er.
Er jeg den eneste der ikke har codecs problemer? Borset fra Moonlight virker det hele ud af æsken. På VM's med Linux oven i købet bedre i browserne end tilsvarende på Windows.
Avi, Xvid, Divx, MPEG, Mov. Flash m.v. pluds diverse sound codecs. You name it.
Nu bruger jeg ikke selv Arch. Kan det have noget med den at gøre? Eller måske at du downloader ISO fra USA? Gør du det, så vær opmærksom på deres lovgivning vedr. licenser til Codecs. Personligt vælger jeg altid mirrors andre steder fra minus Japan der har nogenlunde samme love på området.
#30 Ideen er jo glimrende,
Jov, til at komme igang med det hele kan du sagtens lave en simpel og kort intro guide. Det næste kan komme senere om nødvendigt.
#30 Er jeg den eneste der ikke har codecs problemer?
- Det ved jeg ikke hvor du får fra.
Vi taler ikke om codec problemer men en simpel guide. Hvilke skal der installeres - Gstreamer-* good or bad? Det er mig bekendt ens for alle distro, men en ny til kommer aner ikke navne på applicationer og codecs. Når (Det var personligt min udfordring da jeg startede med linux). Så kommer vi til java - Skal man bruge den frie open-jdk java eller skal man bruge oracle? Er der fordele ulemper med det?
Nu var det for at
Jov, til at komme igang
Hvis det kun er til Fedora du mener, så er det nok overskueligt. Jeg forsøger selv at hjælpe begyndere igang med de distro's jeg kender, men har valgt at svare på eventuelle spørgsmål mere end en egentlig guide.
Det er en god ide. Hvis du har tiden, så synes jeg du skal lave sådan en. Er den god, så linker jeg da bestemt til den.
Bortset fra det, så er guides til Fedora 17 allerede lavet, på engelsk ganske vist. Kun et ud af flere, hvor nogle ikke er opdaterede, her et eksempel på en glimrende.
http://smashingweb.info/fedora-17-post-installation-guide-things-to-do-…