Internet - folkeskolen
Jeg ved godt spørgsmålet her, er uden for dette forums regi, men ved nogen hvorfor der i den danske folkeskole, ikke bliver informeret/undervist mere i internettet`s farer.
© 2025 Linuxin og de respektive skribenter
Oprettet og drevet af nørder siden 2004 !
Kommentarer15
Som skolepædagog tror jeg
#0
Du mener den folkeskole
Du mener den folkeskole der deler iPads ud til højre og venstre og lærer børnene at tappe på nogle ikoner, og kalder det for it-kompetencer? >:-)
Det er meget korrekt hvad #1
Lærere har generelt ingen eller meget lidt viden om IT. Der er undtagelser, men de er undtagelser der bekræfter reglen. Det siger sig selv, at når lærerne intet forstår, eleverne ofte er dygtigere, så vil lærene, mere eller mindre bevidst, forsøge at neglige IT.
Det er et uddannelses problem IHT læreruddannelsen, fordi IT er fænomenal til at få især drenge til at lære. Problemet hænger formentlig sammen med, at der er overvægt af kvindelige lærere, og at de generelt ikke er teknisk interesserede/begavede IHT IT.
Der er en potentiel mulighed for, at få skoler til at ansætte ikke lærer-uddannede, men IT udannede til at undervise i IT.
#2Ja, og netop det giver
Ja, og netop det giver børnene mulighed for, at rode rundt i ting og sager, som hverken de eller deres lærere ved hvad kan afstedkomme, og noget af det der foregår er, at der sidder gamle grise rundt omkring, der gerne vil i kontakt med purunge piger via Facebook, ( har selv oplevet et forsøg med min egen datter ) og så svært er det altså heller ikke, at få billigt eller gratis hjælp udefra til, at bruge en time eller to på formålet.
Hvad fag skulle der så
Hvad fag skulle der så
Først og fremmest er folkeskolen elevernes grunduddannelse. Den er naturligvis nødvendig for videregående uddannelser, men IT er også et redskab til at lære. Videre forklaring behøver ikke udpensles, blot at nævne at IT kan indgå i matematik, læsning, skrivning, sprog, fysik osv IHT IT's mangfoldighed. IT vil samtidig blive, og er allerede, en forudsætning for elevens fremtidige jobmuligheder.
For nogle år siden, blev jeg tilbudt et tillægsjob som IT underviser. jeg kunne selv bestemme hvad jeg ville undervise i, og hvad der måske var bedre, jeg kunne selv bestemme min løn.
Jeg havde, og har stadig ikke, tid til det, men det beskriver potentialet. Hvis jeg ville undervise, så ville jeg formentlig først spørge eleverne hvad de havde tænkt sig. Derefter lade emnerne indgå i overvejelserne, eventuelt i sammenarbejde med interesserede lærere.
Udover de obligatoriske fag, så er netværk en mulighed, sikkerhed som f.eks. anti-malware, hvordan de virker, håndholdte apparater, og ikke mindst som #0 nævner, hvordan man gebærder sig på internettet, informationssøgning, HTML, CSS, webservere, cloud services m.v..
OG naturligvis Linux ... Hvad eleverne dog ikke har tilgode IHT alternative operative systemer ;)
Endelig er undervisning ikke kun forbeholdt eleverne. Er der konsensus blandt lærerene, så kan de udmærket tænkes tilbage på skolebænken. Det vil i øvrigt se godt ud på en skoles CV, at man beskriver skolens IT kompetencer, intentioner og udstyr. Hvor mange potentielle kunder blandt forældrene, ville ikke kunne tænkes at lægge mærke til en sådan skoles kompetencer?
#6
Mere præcist og
Mere præcist og uddybendede kan det vel ikke siges.
Frogmaster, har du noget imod, jeg tager en kopi af dit indlæg, og tager en snak med skolen?
har du noget imod, jeg
Ikke spor. Se det som open source. Håber skolen er lydhør. Der er stor forskel på skolerne.
Videre forklaring
Lige precist her gemmer folkeskolens store IT problem sig fordi man ved at sprede it ud over flere fag(integreret it) har givet folkeskolens ledelse al den undskyldning de behøver for ikke at sætte rene IT koncepter som f.eks. sikkerhed, netværks teori, kryptografi, og internet teori gennerelt på skemaet. og uden et pensum fastsat fra central hold så er dagens målsætning/måltals drevne folkeskole simpelthen ikke istand til at sætte timer af til det. Og hvad værre er det kommer aldrig på skemaet som liniefag på lærerhøjskolen og derfor kommer det heller ikke ind som en del af efteruddannelsen af lærere.
Som udgangspunkt oplever jeg
#5:
Intet fag har alene til opgave at undervise i udfordringerne ved IT. Denne undervisning hører under de såkaldte "Timeløse-fag", sammen med Færdselslære, Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab og uddannelse og job. Der er et såkaldt faghæfte 48, som fortæller hvordan IT skal arbejdes med fra helt officelt hold (som nogen mener der mangler): http://uvm.dk/Service/Publikationer/Publikationer/Folkeskolen/2010/Fael…
Nu kan jeg kun tage udgangspunkt i min arbejdsplads, men har hørt det er tilsvarende andre steder. Omkring 3.-4. klasse arbejdes der faktisk meget med netetik og de farer på internettet der potentielt kunne være. Her bruges der faktisk ret meget tid på sociale medier, med udgangspunkt i Facebook. Derudover arbejdes der løbende med adfærd og sproget mellem i hinanden, på nettet som i "virkeligheden".
#2, Sandt. Men ofte er det nu gerne Skolebestyrelse, skoleforvaltning og/eller politikkere der synes det er utroligt smart med Tablets (og ja, oftest iPads). Uden naturligvis at lærerne fralægges noget af ansvaret. På min arbejdsplads, anbefaler vi helt "almindelige" bærbare computere, dog med Windows. Office pakken bliver på sigt Office 365. (Jeg har dog elever der anvender LibreOffice m.fl.)
Som udgangspunkt synes jeg klart, at det kan være en fordel, at der kommer "rigtig" IT-kyndige ind i folkeskolen. Men der er nu meget mere I brugen af IT end blot information. Man skal også passe på, at IT ikke bliver "verdens redning". Det falder vel lidt også ud i diskussion om "hvor meget skal den almindelige borger kunne på computeren?". Skal man kunne programmere?, Skal man kunne forstå hvad der sker, når jeg åbner et link? Skal man forstå, hvordan computeren fungere?
Derudover synes jeg, at mange tror, at IT i sig selv giver en bedre undervisning! Indtil videre har jeg kun set belæg for, at eleverne synes undervisningen kan være mere spændende, oftest begrundet i det faktum at det er nyt/spændende med inddragelsen af IT.
Jeg bruger selv meget IT i min undervisning, og det gør 99% af mine kollegaer også. De fleste bruger det som en meget naturlig del. Ligeledes anvender mange elever IT, som en naturlig del.
Intet fag har alene til
Intet fag har alene til opgave at undervise i udfordringerne ved IT. Denne undervisning hører under de såkaldte "Timeløse-fag", sammen med Færdselslære, Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab og uddannelse og job. Der er et såkaldt faghæfte 48, som fortæller hvordan IT skal arbejdes med fra helt officelt hold (som nogen mener der mangler): http://uvm.dk/Service/Publikationer/Publikationer/...
Hvilket kan opsummeres til ingen undervisning i rene it områder som f.eks. sikkerhed, kryptografi eller netværks teori. Hvilket betyder at folkeskolen producere elever der f.eks. ikke kan se forskel på en PKI og f.eks. nemid.nu eller fortælle dig hvilken juridsdiktion et .nu domæne rent juridisk falder ind under.
Kort fortalt man har reduceret "internet" til de gamle fag kildekritik, og sprogbrug i forhold til forskellige medier, der er intet IT stof i det hefte, og det er netop problemet. Det er ikke nok at bruge IT, det skal genenration facebook nok finde ud af, det er vigtigere at de lærer hvordan de forskellige delelementer af et IT system hænger sammen, og kan gennemskue hvor deres data realt havner etc.
Igen taler vi ikke om kendskab på kode eller sysadmin nivou bare nok til at vide hvornår Hollywood lukker technobabble ud og hvornår de faktisk taler om ting der findes på samme måde som fysikundervisningen f.eks. gør.
Problemet er at basal forståelse af ting som sikkerhedsteori, asynkron kryptografi og netværks teori er absolut nødvendige før du kan forstå ting som nemid, pengesystemet, og alle muglige andre aspekter af vores samfund, til en grad hvor ikke at putte it på skemaet svarer til at droppe Fysik eller samfundsfag, som selvstendigt fag. Men at folkeskolen på grund af integreret it ender med at fokusere på alt andet end grundforståelsen af IT.
Hvor jeg (såvidt jeg
Hvor jeg (såvidt jeg læser) langthen af vejen er enig med dig. Tænker jeg også om man kan forstå "(..)sikkerhedsteori, asynkron kryptografi og netværks teori (..)" uden en teknisk forståelse/kunnen? Sagt med andre ord, kan teorien stå alene?
Derudover vil jeg sige, at disse emner er meget abstrakte og kræver derved et meget højt udviklings/kognitivt niveau. Kan børn på f.eks. 14-16 år tage stilling og gennemskue konsekvenserne af jeres handlinger på nettet? Kan de gennemskue hvorfor f.eks. kryptering er vigtig?
For at persktivere lidt, så mindes jeg at have læst en undersøgelse af unge mænd først gennemskue konsekvenserne af deres handlinger, i f.eks. trafikken, efter ca. 25 års alderen. Derved ikke sagt, at man ikke kan undervise i det - men at barnet nok først kan forstå og handler efter teorierne langt senere i deres liv. (Nu er jeg ikke børnepsykolog, men blot mine umiddelbare tanker).
Slutligt er spørgsmålet jo så, hvis der skal undervises, som selvstændigt fag, i IT (forstået bredt) - hvad skal der så undervises mindre i?
evner.
Et godt bud på et fag der er blevet redundant er det 2nd fremmedsprog ie tysk/fransk idag snakker tyskerne f.eks. så godt engelsk at du aldrig vil komme ud for at bruge dit folkeskole tysk i tyskland osv.
Ang abstrakte teorier, igen taler vi ikke kode niveau men mere på linie med det abstraktions lag du ser i fysik eller samfundsfag.
Og ja det kan de gennemskue, prøv at tage et kig på klassisk drenge litteratur hvor spioner, koder og den slags ofte er centrale plot elementer. Hvis du kan følge plottet i Harry Potter kan du også forstå basale IT sikkerhedkoncepter.
Det kan godt værre de føler sig udødelige og hævet over alle konsekvenser når pubertet og testosteron forgiftning sætter ind så bliver det glemt i nuet, men det er ikke det samme som at de ikke kan sætte sig ind i teorien bag.
Slutligt er
Ja enig med #13.
En grundlæggende folkeskoles IT undervisning, som selvstændigt fag, er ikke relevant i eksempelvis Active Directory, TCP i detaljer, eller Cisco routing, for blot at nævne et par ting. Indledende øvelser i database design og systemudvikling synes mere relevant. System og browser vedligeholdelse bliver der ikke undervist i, men det gør der nogle steder i brugerflader og grafiske programmer m.m..
Ligesom man ikke behøver at forstå en motor for at føre et køretøj, så behøver man ikke forstå processorens opbygning for at makro et regneark. Undervisning bør ideelt set differences efter elevens behov, men der er nogle helt grundlæggende forudsætninger for at komme videre, der udmærket kunne integreres mere i folkeskoleundervisningen.
IT bliver iøvrigt brugt en del i special klasser, hvor ganske udmærkede fonetiske staveprogrammer hjælper eleven, eksempelvis programmet CD-ORD.
https://www.mv-nordic.com/dk/produkter/cd-ord
Præsentations programmer som Powerpoint, vil medvirke i den øvrige undervisning til at strukturere elevens opgaver. Det er min opfattelse at eleverne oplever undervisningen sjovere, hvis læreren også er dygtig til IT.
Som jeg oplever nogle skoler, så er der udover mangel på kompetente IT lærere, en vis mangel på kompetente IT ansvarlige. Nogle er fantastisk dygtige, andre synes presset til tjansen, og nogle burde overveje et andet job for nu at sige det ligeud.
En del kommunale folkeskolers EDB lokaler er under kritik. Det er et finansierings og prioriterings spørgsmål. Sådan noget skal selvfølgelig være på plads, før der overhovedet er rimelighed i at integrere IT i undervisningen.
Børn kan mange ting. Da vi
Men ja: Grundlæggende kompetencer kan redde mange for meget. Det glæder mig, at Froksen kommer på banen som fagprofessionel. Jeg har trods alt ikke gået i skole for nylig, og min søn er lige startet, så vi lærer fortsat at navigere miljøet. Jeg finder det til gengæld interessant, at de midt i SFO-delen af den skole, som børnene skal tilbringe ganske mange timer i, har et computerrum med en del sjov software, som vil motivere dem, der har potentialet for at blive meget interesserede.