• Opret dig
  • Glemt adgangskode

User account menu

  • Artikler
  • Forside
  • Forum
  • Nyheder
  • Log ind
Hjem
LinuxIN.dk

Snak med

Opret dig!

Af Slettet220102 | 21.10.2015 02:45

Linux' lave markedsandel på desktop forbliver relevant

Løst og fast
Jeg har med fornøjelse læst tråden "Er Linux døende," indtil Kappa slettede den, respekt for hans eget valg. Men det vil ikke afholde mig fra, at berøre emnet igen, da jeg har en del, at sige om det.

Hvorfor er markedsandelen så lav på Linux desktops? Hvad afholder nybegyndere fra, at benytte en distro af denne tekniske, i forhold til Windows, overlegne teknologi? Jeg vil her nedenunder komme med nogle bud på hvorfor:

1. Der mangler en standard for software. Der er simpelthen for meget software, at vælge imellem. Lige fra skrivebordsmiljøer til distros, til multimedieprogrammer, temaer, editors, osv osv. Listen er enorm. Større, end nogen nybegynder kan overkomme.
Der mangler i sandhed en silverbullet for al software. Så der er mindre, at vælge imellem, men en vis standard for, hvad der altid er præinstalleret i en distro out-of-the-box. Vi ser det, men jeg synes ikke kompatibiliteten med skrivebordsmiljøerne er god nok.

2. Kompatibilitet, bagud, som integreret.

Det er et spørgsmål om, at få små bidder til, at passe sammen, så brugeren får en helstøbt oplevelse. Jeg oplever tit det modsatte. Ofte har jeg, lige efter en installation, måttet sidde og konfigurere mig igennem, indtil jeg havde en færdig desktop. Også på Linux Mint. Der er altid noget der mangler. Store og små ting. Dog er Linux Mint blandt de bedste til, at give den "færdige" oplevelse out-of-the-box, og er kva dette derfor, efter min mening valg nr. 1, i forhold til nybegynder-distro.

3. Igen, for mange valg (distros)

Der er for mange distros. Der bør, efter min mening kun være højst fire distros, at vælge imellem. Det synes fra min synsvinkel, i forhold til nybegyndervalget, allerede som for mange. Når der overfor en nybegynder, eller Windowsbruger, om man vil, bliver nævnt mere, end to distros, begynder forvirringen allerede, at kunne ses i øjnene på den potentielle bruger. Men fordi der nu engang altid har været fire moderdistros, ser min liste er derfor således ud:

Debian, SUSE, Redhat, Slackware. Intet over, intet under.

4. Forking og slap udviklerindstilling.

Trending er et andet emne. Forks opstår ud af det blå fra enthusiastiste hobbyists, og dør, eller bliver merged tilbage til det oprindelige projekt. Udviklere holder op med, at udvikle, af mange forskellige årsager, - de mangler motivation, fordi ingen donerer, - de får pludselig travlt med private affærer, osv. Kvalitetskontrol og audits og kodeopfølgning er tit for slap og dårlig, kig blot på launchpad og se alle de ufixede bugs gennem årene. Det er vældigt overvældende.

Jeg kan umiddelbart ikke komme på flere grunde til, at Linux har haft, og stadig har så lav markedsandel på desktoppen, men ovenstående er mit syn på sagen.

Jeg vil nu gøre Kappa og kompagni opmærksom på, at her er nu en tråd vi kan fortsætte med, hvis der er stemning for det. :)
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

Kommentarer46

# 1

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af marlar den 21. oktober 2015 kl. 13:49

Permalink

Tak for dit bidrag! 1. Der

Tak for dit bidrag!

1. Der mangler en standard for software

Enig. Jeg synes ikke der er for mange programmer (det kan der jo næsten ikke være, hver har jo sin egen smag) men der mangler snarere en kanoniseret softwareliste. Dem skal en nybegynder vælge som udgangspunkt. Og dem skal distroerne (som er rettet mod begyndere) indeholde. Mint gør det på sin vis allerede, men det kan godt udvides.

2. Kompatibilitet, bagud, som integreret.

Enig i at Mint har fat i den lange ende. Jeg må sige at min vuværende Mint 17 er den bedste distrooplevelse indtil nu. Og faktisk synes jeg ikke der manglede noget andet end alt det specielle hurlumhej jeg personligt har brug for. Det er dog ikke muligt at nogen distro eller desktop kan ramme alles smag uden at skulle justere hist og her, men begyndere vil sikkert ikke have brug for dette.

cite> 3. Igen, for mange valg (distros)

Lidt en gentagelse af pkt 1. Jeg synes ikke der er for mange, men der skal være en kanoniseret begynderliste. Dem skal begynderen gå efter. Har folk specielle behov skal de selvfølgelig vælge ud fra det, som fx Kali Linux der er meget specialiseret, men det er ikke relevant for begyndere.

4. Forking og slap udviklerindstilling.

Måske et problem, men det ville betyde langt mindre hvis der fandtes en softwarekanon. Den kanon skulle selvfølgelig indeholder afprøvede og velfungerende programmer. Det er open source's ånd at hacke og forke, det skal der endelig ikke laves om på.

Jeg kan umiddelbart ikke komme på flere grunde til, at Linux har haft, og stadig har så lav markedsandel på desktoppen

Jeg er overbevist om at den overvejende grund - vigtigere end de øvrige tilsammen - er at folk selv skal installere Linux. Det er en kæmpe hurdle. Hvis folk selv skulle installere OSX ville markedsandelen temmelig sikkert være lige så lille som Linux. Eller mindre, fordi den ikke er gratis.

Jeg vil nu gøre Kappa og kompagni opmærksom på, at her er nu en tråd vi kan fortsætte med, hvis der er stemning for det. :)

Ja, og lad os holde det lige så seriøst og undgå fnidder og fnadder :-)
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 2

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af dlykker den 21. oktober 2015 kl. 14:50

Permalink

FYI

Dobbeltpost
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 3

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af dlykker den 21. oktober 2015 kl. 14:55

Permalink

FYI

Jeg er faktisk gået i gang med at lave en distro guide ovre på linuxnyheder.dk som skal give GNU/Linux brugeren et hurtigt overblik over de mest brugte distros

https://linuxnyheder.dk/content/distro-guide-skabelon

Opslaget er låst i den forstand der ikke kan kommenteres men er man registreret bruger kan man rette i teksten. Arch, Debian og Ubuntu er pakket og klar. Debatten derover går på at man skal integrere noget Wikipedia, som i øvrigt er en ganske god ide.

Skabelonen skal give et hurtigt overblik for den nye og alle de andre interesserede

På sigt skal det udvides til de mest gængse programmer.

Det er ikke for stjæle topic eller fokus men blot en FYI.

Og dette emne må gerne slettes hvis det er imod regler eller bare er upassende :)
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 4

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af Kappa den 21. oktober 2015 kl. 15:18

Permalink

Jeg må blankt erkende, at

Jeg må blankt erkende, at dit oplæg til debat om emnet er langt bedre lavet end mit, for det var nogle af de ting jeg gerne ville have snakken drejet over imod, og det med Mint er helt rigtigt, jeg har brugt den, de gange jeg har hjulpet andre igang med Linux, for det er virkelig den nemmeste for nybegyndere.

Men også tak for indlægget, jeg var egentlig ved, at opgive deltagelse her længere, fordi jeg ikke vidste hvordan jeg skulle rode mig ud af det, eller rettere forklare hvad jeg egentlig mente med mit oplæg.

Så jeg håber det her er en tråd, der kan komme en masse konstruktivt ud af.

PS. Du er dygtig til at skrive og forklare dig, respekt !
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 5

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af marlar den 21. oktober 2015 kl. 16:06

Permalink

Og dette emne må gerne

#3: Og dette emne må gerne slettes hvis det er imod regler eller bare er upassende :)

Det er vist 3 år siden der sidst er blevet slettet et indlæg (undtagen af posteren selv), så bare rolig. Der er højt til loftet.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 6

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af berylmagic den 21. oktober 2015 kl. 18:08

Permalink

Kan da være I har ret

men jeg håber bare, at den nuværende sandkasse bliver ved med at være der. Jeg vil nødigt have antallet af distroer censureret. Een af grundene til de mange er jo, at vi kombinerer mange sprogregioner. Der er afrikanske, muslimske, spanske og kinesiske i een pærevælling, uanset om de er baserede på debian, ubuntu, arch eller slackware. Dette giver nogle gentagelser med variationer. Jeg synes, at mangfoldigheden er en dyd. Om linux er en folkesport eller ej, - det rager mig.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 7

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af Slettet220102 den 21. oktober 2015 kl. 20:49

Permalink

Tak for svaret og rosen,

Tak for svaret og rosen, Kappa.

Til Marlar. Jeg er enig i langt det meste du siger, og på mange måder er dine ord, de ord, som jeg helst ville benytte hen imod en løsning for nybegynderne. Det er meget vigtigt med en generel standardisering og forenkling for skifterne. Det og så flere computere solgt med Linux. Jeg så også meget gerne, at Compulabs' Linux Mint-boxe blev solgt i retail, såsom Elgiganten, Fona, osv. System 76 Ubuntu-computere. Og det samme med butikkerne i udlandet, både på nettet og i de fysiske butikker. Det vigtigste er, at få overbevist sælgerne i, at der er penge i det, hvis man bare gør en ekstra indsats for, at få de færdiginstallerede computere med Linux ud i butikkerne. Sådan kan det udbredes
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 8

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af Slettet220102 den 21. oktober 2015 kl. 21:04

Permalink

Berylmagic. Respekt for din

Berylmagic. Respekt for din holdning. Jeg ser blot, at flere bruger Linux, fordi det sparer en masse mennesker for en masse besvær - det, at det er så nemt, at bruge de lette distroer, gør, at folk kan fokusere på andre ting, end virus og malware og problemer med BSOD, opdateringer, farlige sider med obskure driveropdateringer, osv. Som der er så himmelråbende meget af i Windows.

Det aflaster serverne, fordi der er færre botnets, fordi folk bliver mindre inficeret, og folk er generelt gladere for deres computere og får vigtige ting gjort først og fremmest. Det gavner internettet og generelle brugere - der ikke har råd til en Mac, som mere eller mindre er i samme boldgade mht. at få fokuseret på de væsentlige ting; at få levet sit liv og gjort sit arbejde i ro og mag, uden yderligere dramatik ved almindelig computerbrug. :-)
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 9

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af Kappa den 22. oktober 2015 kl. 07:15

Permalink

Nu har jeg så muligheden

Nu har jeg så muligheden igen, jeg mener en af de ting Linux mangler for også, at appellere til ikke mindst de yngre brugere, nej det gælder også vi andre, men det er et godt argument for de måske kommende brugere, man prøvet, at overbevise om herlighederne ved Linux, er en pendant til Microsoft`s Publisher.

Jeg ved ikke om der er noget jeg har overset, men da jeg skrev det sidst, så jeg kun et alternativ ( Scribus ), og det vil jeg altså ikke prøve, at " sælge " til en nybegynder.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 10

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af Prezioso den 22. oktober 2015 kl. 10:35

Permalink

1. Der mangler en standard

1. Der mangler en standard for software.
Uenig, dette ville "måske" gavne begynderen i starten, men går imod hvad jeg betegner som "linux" ånden.

2. Kompatibilitet, bagud, som integreret.
Her kan jeg nok ikke give et godt nok svar, da jeg selv mener at linux er for den der ønsker at rode med sit system.

3. Igen, for mange valg (distros)
Uenig. Ja, et af de store spørgsmål er, hvilket man bør vælge. Men! ofte har brugeren en svag ide, og forståelig nok ikke vant til at tage en beslutning. Windows og OSX tager en del af beslutninger for forbrugeren.

4. Forking og slap udviklerindstilling.
Igen, uenig. Der er mange forskellige indstillinger til udvikling af software. Ingen fastsatte regler og dette tilføjer en helt ukendt grad af software som ikke helt findes i windows og osx på samme måde. Nemlig forskellighed og dermed forskellige krav, ønsker og lyst.

Om hvad der spare folk for flest problemer, ingen ide. Det er ikke det mest interessante for mig. Det er mere at have et system, man som bruger selv syntes er som det skal være og muligheden for at gøre det til det. Dette appellere til langt færre end man skulle tro.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 11

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af Slettet220102 den 22. oktober 2015 kl. 16:04

In reply to 1. Der mangler en standard by Prezioso

Permalink

Uenig, dette ville "måske"

Uenig, dette ville "måske" gavne begynderen i starten, men går imod hvad jeg betegner som "linux" ånden.

Linuxånden, sagt meget tørt, sælger ikke til det brede publikum. Personligt er jeg ret ligeglad med softwarepolitik angående den gode brugeroplevelse. Og jeg prøver kun på, at være realist, ikke spydig. Jeg mener faktisk, at hackingkulturen ikke hører hjemme hos den almindelige forbruger. Det er noget man kan opsøge, hvis/når man selv vil, men det skal adskilles, sådan så hvis Mintbox f.eks. blev solgt i Elgiganten - så er det hele plug'n'play, når det hele bliver sat til, derhjemme.

Selvfølgelig er fora som dette godt til de brugere, der vil starte fra bunden, eller følge op, men til de almindelige skiftere fra Windows - da bliver nye systemer for langt det meste opdaget i en retailbutik præinstalleret på en maskine i et meget fungerende stadie, dvs. f.eks. ting, som Silverlight og krypterede dvd'er potentielt kører out-of-the-box. Sådan er virkeligheden i langt de fleste tilfælde.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 12

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af marlar den 22. oktober 2015 kl. 13:41

Permalink

da jeg selv mener at

#10: da jeg selv mener at linux er for den der ønsker at rode med sit system.

Og det er jo nok den vigtige præmis at starte hele diskussionen med.

1. Linux er for dem der vil rode med sit system:
Så er alt fint som det er.

2. Linux er også for begyndere der bare vil have en computer der virker:
Så vil det være formålstjenligt med en form for kanonisering så begyndere ikke skal så mange valg igennem. Senere kan de jo gå til 1.

Begge præmisser er lige rigtige. Men man kan sige at 1. udelukker 2. mens 2. ikke udelukker 1. For dem som vil rode behøver jo ikke bruge de kanoniserede lister, de klemmer bare på.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 13

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af blueeyez den 22. oktober 2015 kl. 22:43

Permalink

1. Du skal jo heller ikke

1. Du skal jo heller ikke smide en nybegynder på Arch :)
Jeg synes det er fedt med alternativer og jeg erkender, jeg kender nok kun en meget lille del af programmerne, men jeg kan da altid spøge på forums om alternativer hvis det endeligt er og så kan det være der er en der ligger inde med guldkornet.. Ellers er der jo Google.. Windows har ikke denne frihed og det gjorde vidst ret mange sure med Windows 8.. (Altså der var Classic shell, men det var vidst lidt nørdet.. Ihvertfald for hr og fru Danmark)..

2. Hvilke programmer roder du lige med? :)

3. Det kaldes frihed :)
Jeg synes os at sådan nogle som Ubuntu, Mint osv skulle lave 1 stor distro, men hvor man under installationen skal vælge skrivebordsmiljø etc.. (Skal være meget nemt)...

4. Helt enig, jeg bruger selv Xchat selvom den er outdated iforhold til forken der hedder Hexchat.. Har da os doneret til Xchat, men måske jeg skal gøre det igen i håb om at der sker noget på Linux fronten..
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 14

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af Kappa den 23. oktober 2015 kl. 12:58

Permalink

Som jeg ser problematikken i

Som jeg ser problematikken i den lave markedsandel på desktop, og jeg tror den blive endnu mindre, er at de nye brugere der burde komme til, for det første ikke kender Linux, dem der gør, synes det er for svært, her gør Ubuntu Danmark et stort stykke arbejde, ved at tage rundt og fortælle folk om det.

Men der kunne gøres endnu mere, skoler, ungdomsklubber osv. Også af andre end Ubuntu Danmark måske.
Men der skal gøres mere for at sælge varen.

Men så et mine smertensbørn, der skal skal også være en Publisher, de bruger den meget i skolen på Windows, og de vil altså kunne en pendant hjemme på værelset, og der skal altså ikke mangle ret meget, så er det Windows, pengene er 0 problem, dem har de nok af.

Når de så kommer, skal de se de 4 ovennævnte grupperinger, så kan de senere udforske junglen af distroer.

Linux er ikke døende, men når vi er døde, er der ikke nogen til at tage over.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 15

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af Kappa den 23. oktober 2015 kl. 12:58

Permalink

Dobbeltpost

Dobbeltpost
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 16

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af Ivan den 23. oktober 2015 kl. 15:27

Permalink

ang. publisher

ang. publisher http://www.pagestream.org/
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 17

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af Kappa den 23. oktober 2015 kl. 15:54

Permalink

#16Har lige prøvet den, og

#16

Har set på den, og den ser ærlig talt ud til, at være sådan noget jeg har efterlyst, og prisen er afgjort ikke urimelig.
Tak skal du have.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 18

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af xy den 23. oktober 2015 kl. 18:37

Permalink

Publisher er ikke noget

Publisher er ikke noget problem i skolerne, af den simple grund, at det program, stort set ikke bruges mere i skolerne.

Det hedder Word og Excel.

Mange elever har desuden en Mac pc privat, hvor Publisher slet ikke findes til. Og derfor heller ikke kender programmet.



  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 19

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af Kappa den 23. oktober 2015 kl. 19:36

Permalink

Men derfor er det nu rart

Men derfor er det nu rart nok med et program, der kan lave det Publisher kan, og er mindre kompliceret end Scribus, jeg vil givet selv overveje det.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 20

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af svend erik den 23. oktober 2015 kl. 20:28

Permalink

Det kunne jo være at hvis

Det kunne jo være at hvis vi fik en eller 2 distro der virker ud af boxen, uden at skulle tilrette, kunne tiltrække en flok nye brugere, så der vil blive større interesse for at levere mere og i nogle tilfælde bedre software hvis vi kom op på bare 10% at desktoppen.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 21

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af marlar den 23. oktober 2015 kl. 23:58

Permalink

så der vil blive

#20: så der vil blive større interesse for at levere mere og i nogle tilfælde bedre software hvis vi kom op på bare 10% at desktoppen.

Helt enig. Der er sikkert en nedre smertegrænse for hvornår det i kroner og øre kan betale sig at lave kommerciel software, og den er vi givetvis under nu. Og 10% kunne meget vel ligge over denne smertegrænse.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 22

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af osjensen den 23. oktober 2015 kl. 23:59

Permalink

#20Sådan en distro, lavede

#20
Sådan en distro, lavede Keld Simonsen, fra 2005 - 2012.
http://keldix.com/
http://tyge.sslug.dk/~keld/keldix/iso/
Helt ren klik-klik installation, ingen jagt på proprietære drivere og tilføjelse af ekstra ppa-er. Der kan selvfølgelig hurtigt laves en ny, hvis der er interesse for det, men det er der nok ikke.

Jeg synes det vil være fint med en lignende Ubuntu - Mint - Suse distro.
Men kan det gøres inden for disse distroers rammer, og HVEM skal gøre det, og hvem vil vedligeholde dem.

Og det største problem - hvordan får vi en sådan distro installeret på maskinerne i El-giganten, da det er det der skal til.
Der er solgt langt over en milliard Android-telefoner, og udviklet en masse apps.
Havde Android været et mobiil-os, man selv skulle installere på telefonen, ville markeds-andelen, sikker også være på 2-3% i stedet for de 82% vi ser nu.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 23

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af svend erik den 24. oktober 2015 kl. 09:13

Permalink

#22
Det er ikke nok den er

#22
Det er ikke nok den er kendt i DK, Det skal nok være en af dem som du nævner der skal lige gøre det sidste for at det virker fra installation.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 24

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af osjensen den 24. oktober 2015 kl. 11:31

Permalink

#alleHvad er det så, i må

#alle

Hvad er det så, i må retter til og tilføje efter installationen, på Ubuntu - Mint - Suse - sådan helt lav-praktisk.

Manglerne skal erkendes og frem i lyset, for at kunne blive løst.

Jeg skal gerne begynde:
På Pclinuxos skal jeg selv tilføje Open DNS
208.67.222.222
208.67.220.220
til netværksindstillingen, for at gøre den "Dansk".
Det er ikke "raket-videnskab", men er man en ældre medborger, der ikke kan læse en stavelse Engelsk, så er det faktisk er stort problem.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 25

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af marlar den 24. oktober 2015 kl. 21:47

Permalink

Hvad er det så, i må

#24: Hvad er det så, i må retter til og tilføje efter installationen, på Ubuntu - Mint - Suse - sådan helt lav-praktisk.

Hvis vi springer over alle dev-tingene (og det gør vi fordi vi taler begyndere) så er der ikke meget på Mint 17 som jeg bruger pt. Umiddelbart kan jeg nævne Chrome eller Chromium. Og måske skype.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 26

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af cb400f den 24. oktober 2015 kl. 22:24

Permalink

En ældre medborger som ikke

En ældre medborger som ikke kan læse en stavelse engelsk, skal ikke selv downloade og installere et styresystem og sætte det op fra bunden. De ville nok end ikke finde på at gå ud at købe en pc uden at have nogen til at hjælpe sig.

Jeg er endda tilbøjelig til at mene at den ældre medborger får en bedre oplevelse med Linux end med MS Windows - hvis den forudsætning er opfyldt, at nogen andre har installeret og konfigureret systemet på en nogenlunde intelligent måde.

Langt størstedelen af brugerne fatter heller ikke en flyvende fis af OSX eller MS Windows, selvom de måske har brugt det i årtier. Hvis de løber ind i den mindste uregelmæssighed (og her taler vi altså ekstremt små uregelmæssigheder), skal de have en "nørd" til at hjælpe sig.

Linux er ikke anderledes på det punkt. "Folk" kan kun bruge Windows og OSX, hvis andre har installeret det for dem, og hjælper dem med at sætte det op og vedligeholde det for dem. Og det samme gælder Linux. Enten skal man have en smule basisviden og gåpåmod, ellers skal man have nogen som kan og gider hjælpe en.

Selv hvis man ikke skulle bruge nogle minutter på at installere nogle codecs eller drivere, efter installation, så er det bare et spørgsmål om tid før man får brug for nogle basale færdigheder ift. troubleshooting, googling, pakke- og repository-håndtering osv. Det er utopi at tro at man kan bruge et pc-styresystem i det lange løb uden at behøve vide nogetsomhelst om noget (eller kende nogen som gør).
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 27

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af Slettet220102 den 24. oktober 2015 kl. 23:14

Permalink

hvis andre har installeret

hvis andre har installeret det for dem, og hjælper dem med at sætte det op og vedligeholde det for dem.

Men det er også derfor jeg mener, at der skal være mulighed for, at købe færdigkonfigurerede, nye Linux-maskiner, som virker out-of-the-box med Google Chrome + reklameblokering, + softwarekanon/mulighed for valg af specifik udvalgt software, DNS, diverse hardwareoptimeringer såsom Microcode-firmware, ssd-konfiguration med noatime osv. De ting skal være på plads, når computeren bliver købt, og der skal altid - mod betaling kunne modtages hjælp - fra det sted, hvor computeren er købt, og hvor specialisterne arbejder. Forstået lidt som en: Bestil en PC, vi konfigurerer med Linux-butik. Det kunne være et stort firma, der agerede internationalt, nu er det bare brainstorm - men hovedsagen er, at nybegynderen kan købe en færdigkonfigureret Linux maskine, og få hjælp af professionelle, hvis problemer opstår. Ikke på et forum, men fysisk hjælp.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 28

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af dlykker den 25. oktober 2015 kl. 11:42

Permalink

Jeg har personligt selv

Jeg har personligt selv overvejet meget her på det sidste at starte en webshop op som netop tilbød køb af linux hardware, konfigurering og så videre, indlægget kan findes her

http://www.linuxin.dk/node/21709

Jeg er med til at styre Linuxnyheder.dk og har brugt GNU/Linux i snart 10 år nu, så føler selv jeg kunne tilbyde noget..

Jeg tænker at skippe en Mint eller Ubuntu må være det der passer bedst til de fleste begyndere istedet for en evt ny distro som skal vedligeholdes og så videre og hvem skal forresten gøre det ??

Sådan som jeg ser det er folk for nærrige sagt på den måde at edbpriser stor trives og skal et lille linux firma klarer mosten mod giganterne er det da op af bakke :(

Samarbejde med Elgiganten eller Power ??

Det var lige en hurtig kommentar da jeg står midt i frokosten :)
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 29

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af marlar den 25. oktober 2015 kl. 16:08

Permalink

Enten skal man have en

#26: Enten skal man have en smule basisviden og gåpåmod, ellers skal man have nogen som kan og gider hjælpe en.

Ja, og det sidste er jo vanskeligt da der med den lave markedsandel statistisk set ikke er nogen i omgangskredsen der bruger Linux. Derfor har vi en slags catch-22 her.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 30

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af Slettet220102 den 25. oktober 2015 kl. 21:33

Permalink

Ja, og og det sidste er jo

Ja, og og det sidste er jo vanskeligt da der med den lave markedsandel statistisk set ikke er nogen i omgangskredsen der bruger Linux.

Det er derfor, jeg ser det, som den eneste løsning - at et firma sælger færdigkonfigurerede Linuxmaskiner, og yder support mod betaling, eller ind under en eller anden form for garanti, som hører med i købet af computeren. Og det skal være en support, hvor man kommer ud til folk. Internationalt, alle steder i verden. Et stort firma, der både agerer på nettet og i fysiske forretninger. Som selvfølgelig starter i det små, men bygger forretningen op og kun tjener på hardwaren og supporten. GNU/Linux er selvfølgelig frit, som altid. Sådan kan det udbredes. Ellers kan jeg ikke forestille mig det. For jo mindre brugeren selv skal, jo bedre. Jo mere, jo lavere markedsandel. Almindelige brugere/skiftere gider ikke eller har ikke tiden. :-)

En model kunne efter min mening se sådan ud:

1. Kun LTS Ubuntu færdigkonfigureret på maskinerne, solgt i butikkerne (Fordi det er pålideligt, sikkert, funktionelt og flot)
2. Kanoniseret software installeret på computerne/eller brugeren har med få klik mulighed for installation af de programmer.
3. Support telefonisk, i chat og fysisk, som en del af købet. Sådan kan der følges op på de udfordringer, der kommer for brugerne undervejs.
4. Reparation af hardware, udskiftning af dele/opgradering af hardware.
5. Udlejning af computere.
6. Maskiner sat op til skolebrug, samme tilbud med support med i købet, dog lidt højere pris for maskinen.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 31

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af osjensen den 25. oktober 2015 kl. 23:10

Permalink

#30Så er det jo bare at

#30
Så er det jo bare at bestille varene:
http://www.linucity.com/Scripts/default.asp
http://www.ggsdata.se/
http://linuxpreloaded.com/
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 32

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af Slettet220102 den 26. oktober 2015 kl. 16:59

In reply to #30Så er det jo bare at by osjensen

Permalink

Det det er lige præcis det,

Det der er lige præcis det, der får Linux' markedsandel på desktop til, at stige. Jo mere vi ser af det, jo bedre ser fremtiden ud.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 33

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af Intek den 26. oktober 2015 kl. 17:06

Permalink

Jeg har aldrig brugt jeres

Jeg har aldrig brugt jeres forum, på trods af medlemskab, men har med interesse fulgt trådene om det døende Linux og Linux lave markeds andel, det har fået mig til i min nuværende arbejdssituation, hvor jeg har muligheden i min hjemby, hvor der er to forretninger der sælger desktops, uden et præinstalleret styresystem,

at tilbyde installation af en Linuxversion, hvor forretningen ikke skulle gøre noget selv, jeg ville gerne rådgive købere, hjælpe købere der kom med eventuelle problemer, og den eneste udgift forretningen skulle have i forbindelse med arrangementet, skulle være en symbolsk betaling til mig, fordi jeg som sagt har muligheden for det.

Jeg prøvede i en anden større by, ikke så langt fra min egen, men svaret fra de tre steder, har ikke været ens men næsten ens, interessen for Linux er så lille, at stort set alle bare ville slette det alligevel, og vi ville have besværet med, at forklare hvorfor det overhovedet er på computeren.

Så for de inkarnerede Linuxbrugere som her, kan det lyde som en god ide.
Men ude i virkelighedens verden, er det fis i en hornlygte.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 34

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af Slettet220102 den 26. oktober 2015 kl. 17:45

In reply to Jeg har aldrig brugt jeres by Intek

Permalink

Jeg vil gerne starte med, at

Jeg vil gerne starte med, at takke dig for dit ihærdige forsøg og initiativ. Og så vil jeg gerne sige et par ting. Den ene ting er blandt andet, at det er klart, at etablerede forretninger afviser - en af de helt store årsager til dette, er den bagudskuende erfaring, og den ligger meget klar:

Det er hvad folk har gjort, slettet Linux. Og hvorfor har de det? Fordi maskinerne ikke har været færdigkonfigurerede; en standard-linux installation er frygtelig grim, - det gælder for de fleste, undtagen Unity, KDE, Gnome 3 og Cinnamon - de fleste, med KDE undtaget, eksisterede ikke dengang man sidst forsøgte sig med præinstalleret Linux - ikke specielt brugbar, eller klar til brug. Det er fortidens erfaringer, og det er soleklart, at hvis man er en etableret virksomhed, der sælger elektronik, vil man være 110% sikker på, at kunne sælge mest muligt, ligesom enhver anden forretning.

Den anden ting, jeg vil sige, er at:

Derfor skal dette projekt startes fra bunden og være et fuldstændigt specifikt firma, der kun specialiserer sig i, at, som jeg specificerede ovenfor:

Et firma, der sælger færdigkonfigurerede Linuxmaskiner, og yder support mod betaling, eller ind under en eller anden form for garanti, som hører med i købet af computeren.

Min model ser således ud:
(OSJensen har også fundet nogle links til etablerede, specialiserede firmaer i udlandet, der gør noget lignende)

1. Kun LTS Ubuntu færdigkonfigureret på maskinerne, solgt i butikkerne (Fordi det er pålideligt, sikkert, funktionelt og flot)
2. Kanoniseret software installeret på computerne/eller brugeren har med få klik mulighed for installation af de programmer.
3. Support telefonisk, i chat og fysisk, som en del af købet. Sådan kan der følges op på de udfordringer, der kommer for brugerne undervejs.
4. Reparation af hardware, udskiftning af dele/opgradering af hardware.
5. Udlejning af computere.
6. Maskiner sat op til skolebrug, samme tilbud med support med i købet, dog lidt højere pris for maskinen.

  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 35

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af Kappa den 27. oktober 2015 kl. 15:42

Permalink

Jeg læste med interesse

Jeg læste med interesse inteks indlæg, da det i rimelig grad mindede om det, jeg oprindelig startede alt det her med i tråden der forsvandt, og sendte ham en PM og spurgte om han ville fortælle mig nærmere om hændelsesforløbet, hvad han godt ville pr. telefon, der fortalte han, at det sidste sted han havde været, vidste ejeren faktisk noget om Linux, men ville ikke lægge det på sine computere,

fordi han vidste at han med al sandsynlighed ville blive forhørt, om hvilke muligheder man havde med Linux, og at selvom han havde hjælp til det, ville hele historien med næsten 100 % sikkerhed, strande på det med spillene, og hvis folk skulle have forklaret, at det godt kunne lade sig gøre, ville det blive stoppet på halvvejen med, at det fandt de aldrig ud af,

Men jeg fandt da ud af, at jeg ikke havde ret i, at det er Publisher og Photoshop, der er problemet, det er primært spillene, eller rettere folks manglende lyst til, at bruge tid på, at skulle sætte sig ind i nogle ting, og det som vist tidligere er sagt, penge er åbenbart ikke noget man mangler i dag, det er noget man bruger.

Da jeg så havde fortalt, min kone og datter det her, fandt de så ud af, at de vist også gerne vil have Windows igen,
tja, man kan hurtigt få lavet noget arbejde til sig selv.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 36

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af Slettet220102 den 27. oktober 2015 kl. 17:06

In reply to Jeg læste med interesse by Kappa

Permalink

Nu er det jo ikke ligefrem

Nu er det jo ikke ligefrem fordi, der mangler nye, større spil - dem kommer der flere og flere af på Steam, som tiden går. Humble Bundle har utroligt mange. Vi er der ikke helt endnu, der går nok nogle år. Men det argument med spil er altså begyndt af blive udvandet, efter min synsvinkel.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 37

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af xy den 27. oktober 2015 kl. 19:20

Permalink

Med en markedspolitik, jeg

Med en markedspolitik, jeg syntes er direkte beskidt og burde være ulovlig, har Windows og Mac sat sig på næsten alt.

Det er mere det , at alle er opvokset med Windows, brugervenlighed, tid, spil,
Office-pakke og ligegladhed med monopoler og penge, der gør at folk stort set ikke kender Linux

Alle er vokset op med Windows.

Genialt af Mac og Windows at installere styresystemet på pc’erne, før de bliver solgt. Så er døren lukket på forhånd.


I de over 30 år jeg har været lærer, er der en gang, jeg har set en elev, med en Pc med Ubuntu.
Jeg blev ganske begejstret, men pigen var flov og sagde at det var for de fattige og et par måneder efter var der også Windows på hendes pc.

Ingen unge, ved hvad Linux er, og jeg skal være heldig, hvis jeg løber ind i en ældre lærer, der har hørt om Linux.


Linux er blevet en hobby for folk med interesse for software og vil bruge deres tid på det. Jeg har selv brugt enormt meget tid på Linux, der måske kunne være brugt bedre



Tror derimod mere på at desktoppen er uddøende.


Da en iPhone, iPad eller en tablet starter lynhurtigt op, du kan have den i lommen eller tasken og den næsten kan det samme som en PC. Samtidig med at du altid kan komme på nettet med et klik.


Destoppen er jo allerede på vej til at være noget man i dag bruger på arbejdspladsen, men ikke rigtigt i hjemmet.

  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 38

User picture for FrugalMan

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af FrugalMan den 27. oktober 2015 kl. 19:30

Permalink

Destoppen er jo

#37: Destoppen er jo allerede på vej til at være noget man i dag bruger på arbejdspladsen, men ikke rigtigt i hjemmet.

Jeg gider ikke at surfe og skrive, lave billedbehandling mv på en tablet . Må man be om en 23 tommers skærm. Det andet dur ikke til dette.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 39

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af osjensen den 27. oktober 2015 kl. 23:08

Permalink

Med en markedspolitik, jeg

Med en markedspolitik, jeg syntes er direkte beskidt og burde være ulovlig, har Windows
og Mac sat sig på næsten alt.


Det er jo det, der er det reelle problem.
Jeg har selv for nyligt, oplevet "Monopolets" udbredelse, helt ud på stubmarkerne.

Jeg så i "lokalbladet" at den lokale "data-stue" (IKKE bibliotekets ), holdt introduktions-aften, om data-stuens vinter-aktiviteter.

Data-stuen gør et ihærdigt stykke arbejde, med at lære "ældre medborger" at bruge en pc.

Da data-stuen, har kørt nogle år, tænkte jeg -

*** Måske er der grobund, for at lege med en "Raspberry-pi" eller noget andet spændende. ***

Da alle var velkomne , drog jeg glad afsted.

Aftenens program, bestod i en gennemgang af "Windows 10", bla. muligheden for at have flere skriveborde. Underviseren mente, at det var en ide, Microsoft havde fået, ved at kigge Apple over skulderen. Også den nye browser "Edge" blev omtalt. Den kunne minde en hel del om "Google-Chrome". Det mente underviseren, var fordi at Microsoft, sikkert havde hjulpet Google med at udvikle "Chrome".
Alle de ca. 30 tilstedeværende, var klar til at installere Windows 10, og den nyeste "office 365" pakke. Det havde før været upraktisk, at deltagerne have forskellige udgaver af "office-pakken". Nu kunne alle få en ens installation.

Der blev ikke nævnt, et eneste stykke "open source software", eller andre alternativer den aften.

Mine drømme, om et lille "hacker-space" med en "Raspberry-pi" eller andet godt, kunne jeg godt pakke sammen.

Det er ikke fordi at linux "mangler noget".
Alt er bare blevet meget "kommercielt" - også undervisning.

Der er ingen "Græsrodsbevægelse" tilbage, ude i "stubmarken".

os.

  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 40

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af Ivan den 28. oktober 2015 kl. 12:17

Permalink

Du tilbød dig vel

#39:

Du tilbød dig vel straks som gæsteunderviser, så de kunne få noget at vide om open source
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 41

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af osjensen den 28. oktober 2015 kl. 13:45

Permalink

Jeg tror ikke at de

#40:

Jeg tror ikke at de faste undervisere, er interesserede i at få en gæsteunderviser der fortæller om "open source". De har jo lige fået kursisterne, til at installere
"office 365". Tastatur og musetræningen er i fuld gang. Alle er glade.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 42

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af svend erik den 28. oktober 2015 kl. 22:53

Permalink

Måske lidt godt nyt

http://www.dr.dk/nyheder/viden/tech/kinesisk-mobilkomet-paa-vej-med-pc-…
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 43

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af dlykker den 29. oktober 2015 kl. 07:49

Permalink

Ville folk købe en xiaomi

Ville folk købe en xiaomi såfremt den var Windows fri og kunne købes i DK self ?
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 44

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af osjensen den 29. oktober 2015 kl. 11:23

Permalink

Mere
http://www.omgubuntu.co.

Mere
http://www.omgubuntu.co.uk/2015/10/xiaomi-laptop-2016-launch
Det bliver spændende om de kommer til Danmark, og hvad prisen bliver.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 45

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af Kappa den 30. oktober 2015 kl. 07:20

Permalink

#41
Jamen, så har de

#41
Jamen, så har de undervisere jo også haft rigeligt at gøre, for det er da flot, med det kendskab jeg har til din egn, og da jeg er født og opvokset der, så ved jeg de er nået langt.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

# 46

9 år 8 måneder siden

Permalink

Indsendt af cb400f den 3. november 2015 kl. 08:22

Permalink

Ville folk købe en

#43: Ville folk købe en xiaomi såfremt den var Windows fri og kunne købes i DK self ?

Den ville i hvert fald være selvskreven på kandidatlisten. Men det ville afhænge af byggekvalitet, og om hardwaren rent faktisk var Linux-venlig eller krævede en masse blobs og tweaks, for det er meget tvivlsomt at jeg ville bruge den præinstallerede distro.

Og så var der i øvrigt et par nyheder i går om at Indien og EU-parlamentet vil pushe fri/open source software. Men det er selvfølgelig ikke første gang man hører den slags hensigtserklæringer, uden man synes der sker voldsomt meget.

http://www.pro-linux.de/news/1/22923/das-europaeische-parlament-fordert…
http://www.version2.dk/artikel/den-indiske-regeringen-vender-microsoft-…
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

Svar søges

llumos Unix-operativsystem, 0
Den er go 0
14. februar = I Love Free Software Day 0
Lokal fil-deling - for de dovne. 0
Linux fra begynder til professionel af O'Reilly 0

Seneste aktivitet

Ubuntu touch 1
Ekstern Blu-ray-brænder, der fungerer med PCLinuxOS 6
Hvad med en afstemming Malar 5
Virtuel maskine? 6
PCLinuxOS 40
den er sjov 3
Reserve kernel og btrfs 3
En snak om Linux-kompatibel software 12
"Intet realistisk alternativ" - mig i r*ven 17
Open source events i danmark? 3
Gode anmeldelser Zorin OS 17.3 8
Open Source-eksperimentet 5
Nulstilling af adgangskode 6
Ingen Mint 5
Linux App Store Flathub når 3 milliarder downloads 2
Digitaliseringsministeriet sætter gang i pilotprojekt om digital suverænitet 3
Mest sikker webbrowser 5
Firefox 2
Privatbeskeder 7
Backup/synkronisering? 3

© 2025 Linuxin og de respektive skribenter

Oprettet og drevet af nørder siden 2004 !