Nogen der husker Commodore Amiga?
En af mine første bekendskaber med computere, var da jeg var 8-9 år i 1992-1993 og opdagede Amiga-computerens forunderligheder.
Siden har jeg været absolut fan af både Commodore 128, 64 og Amiga.
Amiga computerne var jo vidunderlig maskiner, som i midten til slutningen af 80'erne overgik nærmest alt på det almindelige PC og Macintosh-marked.
Er der nogle gamle Amiga-nørder herinde, der selv har ejet f.eks. en 500 eller en 1200 i sin tid?
Siden har jeg været absolut fan af både Commodore 128, 64 og Amiga.
Amiga computerne var jo vidunderlig maskiner, som i midten til slutningen af 80'erne overgik nærmest alt på det almindelige PC og Macintosh-marked.
Er der nogle gamle Amiga-nørder herinde, der selv har ejet f.eks. en 500 eller en 1200 i sin tid?
Kommentarer17
Jeg har ikke haft Amigaer
Fik lige startet min Memotech 500 op.
https://en.wikipedia.org/wiki/Memotech_MTX
Og der var liv.
Den første "edb", en
https://www.old-computers.com/museum/computer.asp?st=1&c=1168
er også i live.
Ja. PC mod Amiga var vel som
To be OSX'ed mente jeg,
'to be betamaxed'Og
Og LaserDisc. :-D
To be OSX'ed mente jeg, sorry
Vil du ikke nok være sød, at lade være, jeg beder dig. Den her tråd handler kun om min begejstring for gamle computere. Jeg gider ikke snakke mere om Mac herinde.
og opdagede
Den var meget stærkere, med sin RISC processor (Reduced Instruction Set Computing) end daværende Intel, og med iøvrigt samme processor som MacOS indtil version 9.
Da OS X overgik til version 10, beholdte Apple supporten til RISC en tid endnu. Det sluttede dog da Motorolla tabte til Intel.
Jeg har ikke selv haft en Amiga, men bekendte havde. Min var en Apple, men vi troede at RISC ville vinde kapløbet. Det viste sig at være forkert.
Der er stadig Amiga emulatore (virtuel Amiga), hvis nogen er interesseret.
FS-UAE er god også:
FS-UAE
FS-UAE
FS-UAE er god
Netop. Det er en af dem jeg tænker på.
Der er også Basilisk II for Apple retro nørder, med emulering af k68 til RISC og Intel.
Edit
Off Topic, men måske interessant. RISC V (risc 5) er ikke retro, men måske fremtid? Supporteret af Linux Kernel. https://www.google.com/search?q=risc+v&oq=risc+v&aqs=chrome..69i57.6041…
Goodbye x86. The FUTURE is RISC-V
https://www.youtube.com/watch?v=67KW4t42SZk
Min første var en Commodore
C128'eren kunne jeg helt til bunds, og var på et tidspunkt ved at kortlægge hele operativsystemet på assemblerniveau, og jeg brændte nye eproms til at tilføje nye funktionaliteter. Så langt ned i forståelse er jeg aldrig nået sidenhen med PC-universet...
Jeg gider ikke snakke
Øv
Øv
STOPPER du?
STOPPER du?
Du forstod det ikke,
Du forstod det ikke, det var jo modvillige credits til dig. Nevermind.
Fint indlæg om at huske Amiga som vi skulle have valgr, suk.
Men. Havde desværre kun en 286 PC som kæresten dengang og jeg købte i 88.Erindrer dem der pralede, men hev 'hvormange bruger' kortet.
Du forstod det ikke, det var
Årh, ok. Helt fint, Claus. :-)
Amiga husker jeg ...
Selv har jeg en Memotech 512. Dejlig maskine med aluminiumskabinet. Nu ligger den på loftet.
Ud over den (næsten) obligatoriske BASIC, har den indbygget assembler, der også kan integreres i Basic-programmer, og et hyper-card-agtigt program, eller en slags teksteditor, kaldet NODDY, som jeg på et tidspunkt brugte til at skrive en manual til en maskine, vi lavede på mit arbejde.
Jeg stiftede også bekendtskab med Comodore 64, men på en lidt speciel måde, idet den var forsynet med et Z80-modul, der var sat ind bag i maskinen, så man kunne køre Z80-baserede programmer og dermed også CP/M, der bl.a. indeholdt en Z80-assembler, og det var netop den, vi skulle bruge til at skrive programmer til vores styringer.
Hurtig var den ikke. Slet ikke. Kildeteksten for en af de større opgaver var måske 30-50 kB (Commodores disketter kunne rumme 135 kB), og hvis jeg satte maskinen til at oversætte inden frokost, kunne jeg være heldig, at den var færdig, når jeg kom tilbage.
Som kontrast kan jeg fortælle, at da jeg flere år senere skrev programmer i Delphi på en (meget) mere moderne computer og trykkede 'compile', var den færdig, næsten inden jeg havde sluppet knappen.
Og den udvikling har ikke været forgæves. Heller ikke det, vi ikke bruger længere.
Alt hvad vi bruger i dag, bygger på det, vi brugte engang
Nå, det udviklede sig til et uddrag af mine erindringer, men i stedet for at undskylde, vil jeg blot konstatere, at de, der læser dette, ikke har kedet sig nok til at springe fra.
Min første "computer" var
Næste stop var ZX-81. Den havde ikke engang et rigtigt tastatur, det var bare nogle klistermærker på en trykfølsom plade. Og så var den født med 1K (ja 1 kilobyte!). Jeg købte dog en ramudvidelse på hele 16K til 1600 kroner (som var noget mere værd dengang). Altså 100 kr på kilobyte. Nu har jeg 16 GB. Det ville dengang have kostet 1.6 MILLIARDER KRONER! Men jeg lærte at programmere spil i assembler på ZX-81.
I gymnasiet brugte jeg en del tid på RC-7000 i computerrummet. Den var stor som et køleskab og drev hele to terminaler. Den blev programmeret i COMAL-80.
Så købte jeg en BBC microcomputer fra Acorn - dem som opfandt RISC processoren. Det var en helt igennem fantastisk maskine der slog alt andet på den tid. Jeg købte endda et diskettedrev til den. Det kostede ca 4.500 kr. Jeg mener kapaciteten var 160 kb. Men filsystemer var langt bedre en DOS' som kun havde de 8+3 karakter filnavne, og kun mapper i ét niveau. BBC's filsystem havde lange filnavne og mapper i ubegrænsede niveauer. Og maskinen var rasende hurtig!
Se lige her!Det er min
Amiga 1200 kabinet
Det er min Amiga 1200 kabinet jeg købte med fungerende tastatur, ingen indmad. Så bestilte jeg en sådan et kort her: USB Interface for Classic Computer Keyboards
Koblende det op med min Raspberry PI 3 modded med Amibian og købte to gamle serieporte joysticks for ingen penge på dba...
Så er jeg kørende!
Husker den så ganske
På et tidspunkt udvidede jeg den med en GVP HD8+ med en hard disk og vist også lidt ekstra ram.
Faktisk brugte jeg den helt til slutningen af 90erne, bl.a. skrev jeg min 1-års opgave på seminariet, dvs. i starten af 1998, på min Amiga 500, og printede ud på en matrix printer.
Det var i samme forbindelse der kom en Intel PC ind i huset, da min daværende kæreste også skrev 1-års opgave, og vi derfor skulle bruge en PC yderligere.
Min første computer var en
Jeg husker ikke helt hvornår jeg blev suget med på pc-bølgen, men jeg overtog vist en forældet 3x86 med 4 MB ram med MS Windows 3.1 fra min far omkring '94 stykker. I efteråret 2004 installerede jeg Linux første gang, og siden starten af 2005 har det været mit primære system.
Jeg tænker tit tilbage på at den gang kunne min mor godt overkomme at lære nogle simple tekstkommandoer for at starte et spil, men nu om stunder kan man ikke byde såkaldt "digitalt indfødte" den mindste læringskurve.