Ubuntu 20.04: Foldere på desktoppen kan pludselig ikke åbnes.
Hej alle,
Jeg har søgt lidt rundt på det, her og kan ikke finde noget fix der virker for mig.
Kort: Jeg har lige opgraderet min Ubuntu 18.04 til 20.04 og efter jeg var inde i Gnome Tweak settings og rode lidt rundt, skete det pludselig: foldere på desktoppen kan pludselig ikke længere klikkes åben, ej heller åbnes ved højreklik på dem. Hvad skete der lige? Jeg kan forstå, at det har plaget flere Ubuntu versioner (måske bare Gnome versioner i det hele taget), men jeg har aldrig oplevet det på 18.04. Er nogen herinde evt. selv blevet ramt af dette før og kender quick-fix'et?
GNOME Shell 3.36.1 og bruger Nvidia driveren til et:
Det sker også regelmæssigt nu, at hele desktopmiljøet fryser, så jeg er nødt til at reboot'e via PC'ens fysiske restart knap. Jeg kan ikke komme i shell via ctrl+alt+F2 eller nogetsomhelst andet. Der er nul kontakt til miljøet, helt cut off.
Output'et af denne her giver mig en masse, men jeg aner ikke hvad jeg skal slå ned på som problemet:
/J
Jeg har søgt lidt rundt på det, her og kan ikke finde noget fix der virker for mig.
Kort: Jeg har lige opgraderet min Ubuntu 18.04 til 20.04 og efter jeg var inde i Gnome Tweak settings og rode lidt rundt, skete det pludselig: foldere på desktoppen kan pludselig ikke længere klikkes åben, ej heller åbnes ved højreklik på dem. Hvad skete der lige? Jeg kan forstå, at det har plaget flere Ubuntu versioner (måske bare Gnome versioner i det hele taget), men jeg har aldrig oplevet det på 18.04. Er nogen herinde evt. selv blevet ramt af dette før og kender quick-fix'et?
GNOME Shell 3.36.1 og bruger Nvidia driveren til et:
description: VGA compatible controller
product: GM206 [GeForce GTX 950]
vendor: NVIDIA Corporation
physical id: 0
bus info: pci@0000:05:00.0
version: a1
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm msi pciexpress vga_controller bus_master cap_list rom
configuration: driver=nvidia latency=0
Det sker også regelmæssigt nu, at hele desktopmiljøet fryser, så jeg er nødt til at reboot'e via PC'ens fysiske restart knap. Jeg kan ikke komme i shell via ctrl+alt+F2 eller nogetsomhelst andet. Der er nul kontakt til miljøet, helt cut off.
Output'et af denne her giver mig en masse, men jeg aner ikke hvad jeg skal slå ned på som problemet:
grep -E 'gnome|Error|error' /var/log/syslog
/J
Kommentarer30
Tror du vil have glæde af
Har også bemærket at gnome extensions kan give udfordringer, når man skifter gnome shell version.
Jeg kender ikke noget fix og
Måske virker disse metoder til at genstarte GUI: https://linuxconfig.org/how-to-restart-gui-on-ubuntu-20-04-focal-fossa
Det er lige tidligt nok at installere 20.04, for den er stadig kun en baby, og folk er begyndt at rapportere problemer, der lidt ligner dit. Denne er blot en dag gammel: https://www.omgubuntu.co.uk/2020/05/ubuntu-freeze-f11-bug
Der går formentlig flere måneder endnu, før 20.04 er stabil på det meste hardware.
Der går formentlig
True. Kun folk med eventyrlyst, tid nok og overbærenhed installerer det nyeste. Ubuntu releases i særdeleshed.
Kun folk med
Det kan ikke siges ofte nok. Nogen tror fejlagtigt, at det nyeste altid er det bedste.
Produktionsmaskiner, eller ethvert IT miljø hvor stabilitet er påkrævet, inklusiv private OS, bør altid verificeres af community før installation. Ellers risikere man at "tisse i sengen". Administratore ved dette siden sidste årtusinde ...
Noget lidt andet, så kan LTS OS opgraderinger, fra samme version, være mere pålidelige, men det er bestemt heller ikke altid tilfældet. Spørg hellere fremfor at forgøre ...
For bedste praksis: Spørg altid om andres erfaringer, før opgradering/clean-installering, uanset hvilket Operativ System der er tale om (Linux, Mac, Windows, Android - whatever ...).
I forbindelse med Ubuntu releases (fx 19.10, der er en halvårig hybrid), så kan du ikke regne med den er konsistent med en LTS som 20.04. Der er ikke noget nyt ved det ...
Nogen tror fejlagtigt, at
Jeg har det nu sådan, at selve styresystemet gerne må være stabilt og kun komme i point releases, men tredjepartspakker skal ederbadylemig komme til mit system direkte fra udvikleren lige så snart udvikleren laver en ny stabil version.
Frossede tredjepartspakker er jeg ikke fan af, har aldrig været.
Det er også derfor jeg er fan af snapd.
#5Jeg ved ikke om du mener
Jeg ved ikke om du mener at disse halvårlige Ubuntu udgivelser, borger for LTS udgivelserne. I så fald er det relevant at nævne, at eksempelvis 19.10 intet har med stabilitet med 20.04 at gøre.
Du kan sagtens opleve en stabil 19.10, der på nogle områder er bedre end den forhenværende LTS, og en ustabil 20.04. De halvårlige udgivelser er hybrider med tidligere udgivelser.
Jeg ved ikke om du mener at
Jeg mener jeg udtrykte mig meget klart. Hvordan er det overhovedet muligt, at misforstå, hvad jeg skrev?
Jeg mener det generelt på et styresystem, ikke bare Linux, at det skal være adskilt, hvad der bliver opdateret. Således, at styresystemet forbliver stabilt, det siger sig selv, at det skal være stabilt.
Tredjepartsprogrammer skal bare for mig ikke være frossede, eller flere år gamle.
Styresystemet skal selvfølgelig være vedligeholdt af udviklerne af styresystemet, men de skal heller ikke have noget med tredjepartsprogrammer, at gøre efter min mening.
Jeg mener jeg udtrykte
Det kommer an på om du holder dig til emnet. Det handler om Ubuntu LTS udgaver versus halvårlige Ubuntu udgivelser, såvel som stabilitet. ikke om tredjepart software.
Jeg håber da du forstår at jeg kun taler om Ubuntu udgivelser. Andet hører vel til i en ny tråd.
Det kommer an på om du
Jamen jeg holder mig til emnet al den stund, at vi taler om LTS. Der er vi enige. -Men når snakken falder på de programmer, der følger med, LibreOffice, mm. Her er min holdning, at det skal komme fra udvikleren, gerne i nyeste version.
Debian og Ubuntu fryser jo deres repos og software, så også tredjepartssoftware i repo, der kommer fra andre steder i upstream bliver taget fra Debian Sid på et tidsunkt, og får så ikke flere opdateringer. Det er misforstået stabilitet, da der kan være gamle bugs, der ikke bliver fixet i den samme LTS i flere år. Derfor Snap i stedet for PPA og Apt for mit vedkommende.
Så slipper man nemlig for flere år gamle versioner af software, men kan stadig have et stabilt system.
Men LTS basen er samtidig at foretrække, helt klart.
Men når snakken falder
Okay, men det var slet ikke det jeg mente. Det var blot, at man kan opleve en fuldt funktionel 19.10, og så få en lang næse med 20.04.
Det er der ikke noget nyt ved.
Ellers er dit synspunkt rigtigt nok.
Det har du ret i. Og det kan
Her kan Timeshift og Clonezilla være løsningen.
Her kan Timeshift og
Helt enig. Før nogen kaster sig ud i en OS opgradering, hvad er så mere fornuftigt end at bruge CloneZilla ;)
Og fremover vil Ubuntu
Og fremover vil Ubuntu tilbyde rollback til zfs snapshot i GRUB menuen. Lyder som en fænomenal løsning, selvom de ikke har opfundet det.
Ja, det kan vi virkelig
Tak for svarene. Jeg blæste
Ved godt det er chancy med helt nye releases, men jeg tænkte, de har haft rigeligt med tid til en ny LTS'er siden 18.04, så jeg prøver.
Prøver lige at tømme "extension" mappen først.
#15 Selv tak#15: Ved godt
#15: Ved godt det er chancy med helt nye releases, men jeg tænkte, de har haft rigeligt med tid til en ny LTS'er siden 18.04, så jeg prøver.
Det er sådan noget man bliver klogere af fremtidigt, men jeg vil da også sige, at det er udmærket at Ubuntu er lidt premature med deres udgivelser, således fejlrettelserne er overstået når derivaterne udgives (som eksempelvis Mint 19,04). Man skal blot ikke installere nye Ubuntu LTS udgaver lige efter udgivelsen, som du også selv konstatere.
Eksempelvis er Ubuntu 18.04 endnu langt mere pålidelig end 20.04. Hvis ønsket kan jeg uploade en video med 18.04, hvor skrivebordet er fuldt funktionelt, blot for at sammenligne med 20.04. Forskellen er markant ...
Ubuntu 18.04 endnu langt
GNOME 3.36 er bare ydelsesmæssigt meget hurtigere end den version af GNOME, der er i 18.04. Den version der er i 18.04 er så meget langsommere, og med påviste og over hele linjen anerkendte framedrops, i forhold til 20.04, så det er lige før det er et helt argument i sig selv, at bruge 20.04 allerede, bare på grund af den stærkt øgede performance i GNOME.
#17Ja muligvis, men det er
Ja muligvis, men det er ikke det vi taler om nu. Det handler om #0's problem med 20.04 og stabilitet. Ikke om intellektuelle tekniske nyskabelser.
Det problem med skrivebordet
#19Du kan sagten kopiere
Du kan sagten kopiere ikoner til skrivebordet i 20.04, men på en anden måde end i 18.04.
Men hvoforr snakker du ikke om det i den tråd du har oprettet her?: https://www.linuxin.dk/node/22790
Der er altid en
Der er altid en diskussion om ting er feature eller fix.
Glemmer ikke MS reklamerne for Windows 98: Et pilleglas med en besked om at det var løst.
Glasset er halvt fyldt, mod halvt tomt.... Med mindre man for enhver pris, vil have det negative frem.
Men hvoforr snakker du ikke
Kører lige nu Ubuntu 20.04 med Mate. Det virker ganske udemærket
Eeehh... Se lige hvornår jeg er tilmeldt forummet... Jeg har været i det game her siden '99. Jeg tog kun hoppet til 20.04 nu, da der jo ikke var en 19.04 og derfor tænke, at de da ihvertfald har haft rigeligt med tid til at få godt styr på 20.04'eren.
da der jo ikke var en 19.04
Der var en 18.10, der var en 19.04, og der var en 19.10. Fælles for dem er, at det ikke er LTS versioner. LTS versioner kommer hvert andet år og har support på fem år hver. Udviklingen på 20.04 startede i oktober 2019 umiddelbart efter udgivelsen af 19.10. Det er sådan det fungerer.
Canonical kan umuligt nå, at få alle bugs i LTS fixet inden udgivelse på det halve år, da package og kernel freeze først er i slutningen af marts, og var det også denne gang.
Sådan er det med skemalagte udgivelser. Vil man have stabilitet hurtigere, så vælger man Debian stable, ellers venter man til LTS'en efterfølgende får fixet nok bugs til, at være stabil. Sådan har det altid været, og sådan bliver det ved med at være.
Det kan man så vælge at være uenig i, det er jeg f.eks. Jeg synes ikke om deres udgivelsesmodel, men jeg lever med den, da det er det mindste af alle onder i Linux.Debian er for gammelt til mig.
Eeehh... Se lige
Ja ja, men nu skal du heller ikke tage det personligt. Og javist læste jeg hvad du tænkte allerede første gang du skrev det.
Der er bare lige det ved det, at uanset hvor meget erfaring man har, så kan vi alle komme til at åbne gaveæsken for tidligt.
Som #24 skriver, er udgivelserne mellem LTS udgaverne hybrider, og har stort set intet med en nyudgivet LTS af gøre.
Lige efter du oprettede tråden, installerede jeg 20.04 virtuelt, og selvom den ikke er hardwareinstalleret, så fryser den lidt på samme måde, men kun med Firefox i fuldskærm (F11) og kun i 15 - 20 sek før den slipper igen. Det sker ikke i Chrome.
Lyden virkede ikke, men der er et fix der også virker i 18.04.
En status melding fra
En status melding fra sønnike med 20.04 på en MacPro fra 2012: Ingen fejl endnu.
En status melding fra
Prøv om du kan oprette en VNC (fjernskrivebord) forbindelse i Service Mode til maskinen. Der er en sandsynlighed for at Ubuntu 20.04's Logon Screen forhindre det. Det skete også lige efter Ubuntu 18.04 udkom.
Sålænge det sker, så er Ubuntu 20.04 ubrugelig i et administrativt produktionsmiljø, der benytter VNC (fx RealVNC) til fjernadministration. Det ser lidt ud som om et systemd problem, IHT Ubuntu's Logon Screen.
Dette problem vedr. VNC i Service Mode, er også aktuelt med få andre Linux, fx MX Linux, men skyldes at MX Linux, bevidst, endnu ikke helt satser på systemd.
Jeg bruger heldigvis
Jeg bruger heldigvis kun plain ssh + ssh-tunnel til eventuelle vncserver/x2go-sessions mod de maskiner jeg supporterer.
Prøvede lige vino mod en vinagre delt session. Det spiller heldigvis OK.
Men 'servicemode vnc' har jeg ikke brugt. Lyder ellers fornemt. Lyder som det Google Remote Desktop kan lave.
Jeg kan underholde med at
Surprise, det har vi været omkring ovenfor, og fy de skal skamme sig... eller også er man bare selv ude om det som gnome bruger. Kompatibiliteten er til at overse.
Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, men så kan man køre en af de andre fede desktops, der jo ikke bruger Gnome extensions i Debian 10, f.eks. smukke KDE Plasma.
Men 'servicemode vnc'
Hvis det har interesse, så har jeg oprettet en tråd her: https://www.linuxin.dk/node/22795